sundhed

Top 9 fordele ved NAC (N-acetylcystein).

Cystein er en semi-essentiel aminosyre.

Det betragtes som semi-essentielt, fordi din krop kan producere det fra andre aminosyrer, nemlig methionin og serin. Det bliver kun vigtigt, når diætindtagelsen af ​​methionin og serin er lav.

Cystein findes i de fleste fødevarer med højt proteinindhold, såsom kylling, kalkun, yoghurt, ost, æg, solsikkefrø og bælgfrugter.

N-acetylcystein (NAC) er en supplementform af cystein.

At forbruge tilstrækkelig cystein og NAC er vigtig af forskellige sundhedsmæssige årsager – herunder genopfyldning af den mest kraftfulde antioxidant i din krop, glutathion. Disse aminosyrer hjælper også med kroniske åndedrætsbetingelser, fertilitet og hjernens sundhed.

Her er de top 9 sundhedsmæssige fordele ved NAC.

1. Væsentligt til fremstilling af den kraftige antioxidant glutathion.

NAC værdsættes primært for sin rolle i antioxidantproduktion.

Sammen med to andre aminosyrer – glutamin og glycin – er NAC nødvendig for at fremstille og genopfylde glutathion.

Glutathion er en af ​​kroppens vigtigste antioxidanter, som hjælper med at neutralisere frie radikaler, der kan beskadige celler og væv i din krop.

Det er vigtigt for immunforsvaret og bekæmpelse af cellulær skade. Nogle forskere mener, at det endda kan bidrage til lang levetid.

Dens antioxidantegenskaber er også vigtige for at bekæmpe adskillige andre lidelser forårsaget af oxidativ stress, såsom hjertesygdomme, infertilitet og nogle psykiatriske tilstande.

RESUMÉ.

NAC hjælper med at genopbygge glutathion, uden tvivl din krops mest kraftfulde antioxidant. Derfor kan det forbedre en række sundhedsmæssige forhold.

2. Hjælper med afgiftning til at forhindre eller mindske nyre- og leverskader.

NAC spiller en vigtig rolle i din krops afgiftningsproces.

Det kan hjælpe med at forhindre bivirkninger af stoffer og miljøgifter.

Faktisk giver læger regelmæssigt intravenøs (IV) NAC til personer med en overdosis acetaminophen for at forhindre eller reducere nyre- og leverskader.

NAC har også applikationer til andre leversygdomme på grund af dets antioxidante og antiinflammatoriske fordele.

RESUMÉ.

NAC hjælper med at afgifte din krop og kan behandle overdosering med acetaminophen.

3. Kan forbedre psykiske lidelser og vanedannende adfærd.

NAC hjælper med at regulere niveauer af glutamat – den vigtigste neurotransmitter i din hjerne.

Mens glutamat er påkrævet til normal hjernehandling, kan overskydende glutamat parret med glutathionforarmning forårsage hjerneskade.

Dette kan bidrage til psykiske lidelser, såsom bipolar lidelse, skizofreni, tvangslidelse (OCD) og vanedannende adfærd.

For mennesker med bipolar sygdom og depression kan NAC hjælpe med at mindske symptomerne og forbedre din samlede evne til at fungere. Hvad mere er, forskning antyder, at det kan spille en rolle i behandling af moderat til svær OCD.

Ligeledes et dyreforsøg underforstået, at NAC kan minimere negative virkninger af skizofreni, såsom social tilbagetrækning, apati og reduceret opmærksomhed spænder.

NAC-tilskud kan også hjælpe med at mindske abstinenssymptomer og forhindre tilbagefald hos kokainmisbrugere.

Derudover viser foreløbige undersøgelser , at NAC kan mindske brugen og trangen til marihuana og nikotin.

Mange af disse lidelser har begrænsede eller i øjeblikket ineffektive behandlingsmuligheder. NAC kan være en effektiv hjælp til personer med disse forhold.

RESUMÉ.

Ved at regulere glutamatniveauer i din hjerne kan NAC lindre symptomer på flere psykiatriske lidelser og reducere vanedannende adfærd.

4. Hjælper med at lindre symptomer på åndedrætsbetingelser.

NAC kan lindre symptomer på åndedrætsbetingelser ved at fungere som en antioxidant og slimløsende, løsne slim i dine luftveje.

Som en antioxidant hjælper NAC med at genopfylde glutathionniveauer i lungerne og reducerer betændelse i dine bronkier og lungevæv.

Mennesker med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) oplever langvarig oxidativ skade og betændelse i lungevæv, hvilket får luftvejene til at indsnævres – hvilket fører til åndenød og hoste.

NAC-tilskud er blevet brugt til at forbedre KOL-symptomer, forværringer og lungefald.

I et års undersøgelseforbedrede 600 mg NAC to gange dagligt signifikant lungefunktion og symptomer hos dem med stabil KOL.

Dem med kronisk bronkitis kan også drage fordel af NAC.

Bronkitis opstår, når slimhinderne i lungernes bronchepassager bliver betændte, svulmer op og lukker luftveje til lungerne.

Ved at fortynde slim i dine bronkier og øge glutathionniveauerne kan NAC hjælpe med at mindske sværhedsgraden og hyppigheden af ​​hvæsende vejrtrækning, hoste og luftvejsangreb.

Ud over at lindre KOL og bronkitis kan NAC forbedre andre lunge- og luftvejssygdomme som cystisk fibrose, astma og lungefibrose samt symptomer på næse- og sinusbelastning på grund af allergi eller infektioner.

RESUMÉ.

NACs antioxidant- og slimløsende kapacitet kan forbedre lungefunktionen ved at mindske inflammation samt nedbryde slim.

5. Øger hjernens sundhed ved at regulere glutamat og genopfylde glutathion.

NACs evne til at genopfylde glutathion og regulere hjerneglutamatniveauer kan øge hjernens sundhed.

Hjernens neurotransmitter glutamat er involveret i en bred vifte af indlærings-, adfærds- og hukommelseshandlinger, mens antioxidanten glutathion hjælper med at reducere oxidativ skade på hjerneceller forbundet med aldring.

Fordi NAC hjælper med at regulere glutamatniveauer og genopfylde glutathion, kan det gavne dem med hjerne- og hukommelseslidelser.

Den neurologiske lidelse Alzheimers sygdom bremser en persons lærings- og hukommelseskapacitet. Dyreforsøg tyder på, at NAC kan nedsætte tabet af kognitiv evne hos mennesker med Alzheimers.

En anden hjernetilstand, Parkinsons sygdom, er kendetegnet ved forringelse af celler, der genererer neurotransmitteren dopamin. Både oxidativ skade på celler og et fald i antioxidant evne bidrager til denne sygdom.

NAC-kosttilskud ser ud til at forbedre både dopaminfunktion og sygdomssymptomer såsom rysten.

Mens NAC kan forbedre hjernens sundhed, er der behov for mere menneskelig forskning for at drage stærke konklusioner.

RESUMÉ.

Ved at hjælpe med at genopfylde antioxidanten glutathion og regulere glutamat har NAC potentialet til at behandle sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

6. Kan forbedre fertiliteten hos både mænd og kvinder.

Cirka 15% af alle par, der forsøger at blive gravide, påvirkes af infertilitet. I næsten halvdelen af ​​disse tilfælde er mandlig infertilitet den vigtigste medvirkende faktor.

Mange problemer med mandlig infertilitet øges, når antioxidantniveauer er utilstrækkelige til at bekæmpe dannelse af frie radikaler i dit reproduktive system. Den oxidative stress kan forårsage celledød og nedsat fertilitet.

I nogle tilfælde har NAC vist sig at forbedre mandlig fertilitet.

En tilstand, der bidrager til mandlig infertilitet, er varicocele – når venerne inde i pungen forstørres på grund af frie radikaler. Kirurgi er den primære behandling.

I en undersøgelsefik 35 mænd med varicocele 600 mg NAC pr. Dag i tre måneder efter operationen. Kombinationen af ​​kirurgi og NAC-supplement forbedrede sædintegriteten og partnergraviditetsraten med 22% sammenlignet med kontrolgruppen.

En anden undersøgelse hos 468 mænd med infertilitet viste, at tilskud med 600 mg NAC og 200 mcg selen i 26 uger forbedrede sædkvaliteten.

Forskere foreslog, at dette kombinerede supplement skulle betragtes som en behandlingsmulighed for mandlig infertilitet.

Derudover kan NAC forbedre fertiliteten hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) ved at inducere eller udvide ægløsningens cyklus.

RESUMÉ.

NAC kan hjælpe med at forbedre fertiliteten hos mænd ved at reducere oxidativt stress, der skader eller dræber reproduktive celler. Det kan også hjælpe fertiliteten hos kvinder med PCOS.

7. Kan stabilisere blodsukkeret ved at mindske betændelsen i fedtceller.

Højt blodsukker og fedme bidrager til betændelse i fedtvæv.

Dette kan føre til beskadigelse eller ødelæggelse af insulinreceptorer og sætte dig i højere risiko for type 2-diabetes.

 Dyreforsøg viser, at NAC kan stabilisere blodsukkeret ved at reducere inflammation i fedtceller og dermed forbedre insulinresistens.

Når insulinreceptorer er intakte og sunde, fjerner de sukker korrekt fra dit blod og holder niveauet inden for normale grænser.

Husk dog, at menneskelig forskning på NAC er nødvendig for at bekræfte disse virkninger på blodsukkerkontrol.

RESUMÉ.

Ved at mindske betændelse i fedtvæv kan NAC reducere insulinresistens og forbedre blodsukkerreguleringen, men humanbaseret forskning mangler.

8. Kan reducere hjertesygdomsrisikoen ved at forhindre oxidativ skade.

Oxidativ skade på hjertevæv fører ofte til hjertesygdomme, der forårsager slagtilfælde, hjerteanfald og andre alvorlige tilstande.

NAC kan reducere risikoen for hjertesygdomme ved at reducere oxidativ skade på væv i dit hjerte.

Det har også vist sig at øge nitrogenoxidproduktionen, hvilket hjælper venerne med at udvide sig og forbedrer blodgennemstrømningen. Dette fremskynder blodtransport tilbage til dit hjerte og kan sænke din risiko for hjerteanfald.

Interessant, et reagensglas undersøgelse viste, at – når det kombineres med grøn te – NAC synes at reducere skade fra oxideret ”dårlige” LDL-kolesterol, en anden bidragyder til hjertesygdomme.

RESUMÉ.

NAC kan reducere oxidativ skade på dit hjerte, hvilket igen kan mindske din risiko for hjertesygdomme.

9. Evne til at øge glutathionniveauerne kan forbedre immunfunktionen.

NAC og glutathion øger også immunforsvaret.

Forskning på visse sygdomme forbundet med NAC og glutathionmangel antyder, at immunfunktionen kan forbedres – og potentielt gendannes – ved at supplere med NAC.

Denne faktor er blevet undersøgt mest hos mennesker med human immundefektvirus (HIV).

I to undersøgelserresulterede supplering med NAC i en signifikant stigning i immunfunktion – med en næsten fuldstændig restaurering af naturlige dræberceller.

Høje niveauer af NAC i din krop kan også undertrykke HIV-1-reproduktion.

En reagensglasundersøgelse viste , at i andre immunkompromitterede situationer, såsom influenza, kan NAC hæmme virusets evne til at replikere. Dette kan potentielt reducere sygdommens symptomer og levetid.

Tilsvarendeandre reagensglas undersøgelser hari tilknytning NAC til cancercelledød og blokeret cancer cellereplikation.

Samlet set er der behov for flere menneskelige studier. Sørg derfor for at tale med din læge, før du tager NAC under kræftbehandling.

RESUMÉ.

NACs evne til at øge glutathionniveauer kan forbedre immunfunktionen i en række sygdomme.

Dosering.

Der er ingen specifik kostanbefaling for cystein, fordi din krop kan producere små mængder.

For at din krop kan fremstille aminosyren cystein, har du brug for tilstrækkelige mængder folat, vitamin B6 og vitamin B12. Disse næringsstoffer findes i bønner, linser, spinat, bananer, laks og tun.

Mens de fleste proteinrige fødevarer, såsom kylling, kalkun, yoghurt, ost, æg, solsikkefrø og bælgfrugter, indeholder cystein, vælger nogle mennesker at supplere med NAC for at øge deres cysteinindtag.

NAC har lav biotilgængelighed som et oralt supplement, hvilket betyder, at det ikke absorberes godt. Den accepterede daglige tillægsanbefaling er 600-1.800 mg NAC.

NAC kan administreres som en IV eller indtages oralt, som en aerosolspray eller i flydende eller pulverform.

RESUMÉ.

At spise fødevarer med højt proteinindhold kan give din krop aminosyren cystein, men NAC kan også tages som et supplement til behandling af visse tilstande.

Bivirkninger.

NAC er sandsynligvis sikkert for voksne, når det leveres som receptpligtig medicin.

Store mængder kan dog forårsage kvalme, opkastning, diarré og forstoppelse.

NAC har en ubehagelig lugt, der gør det svært at forbruge. Hvis du vælger at tage det, skal du først konsultere din læge.

RESUMÉ.

Mens NAC betragtes som sikkert som receptpligtig medicin, kan det forårsage kvalme, opkastning, gastrointestinale forstyrrelser samt mundproblemer ved indånding.

Resumé.

NAC spiller flere vigtige roller i menneskers sundhed.

Kendt for sin evne til at genopbygge niveauer af antioxidant glutathion, regulerer det også den vigtige hjerne neurotransmitter glutamat. Derudover hjælper NAC kroppens afgiftningssystem.

Disse funktioner gør NAC-tilskud til en levedygtig behandlingsmulighed for flere helbredsproblemer.

Rådfør dig med din læge for at se, om NAC kan øge dit helbred.

 

Related Articles

Back to top button