sundhed

Serrapeptase: Fordele, dosering og bivirkninger.

Serrapeptase er et enzym isoleret fra bakterier, der findes i silkeorm.

Det har været brugt i årevis i Japan og Europa til at reducere inflammation og smerte på grund af kirurgi, traumer og andre inflammatoriske tilstande.

I dag er serrapeptase bredt tilgængelig som et kosttilskud og har mange påståede sundhedsmæssige fordele.

Denne artikel gennemgår fordelene, doseringen og de potentielle farer og bivirkninger ved serrapeptase.

Hvad er Serrapeptase?

Serrapeptase – også kendt som serratiopeptidase – er et proteolytisk enzym, hvilket betyder at det nedbryder proteiner i mindre komponenter kaldet aminosyrer.

Det produceres af bakterier i silkeormens fordøjelseskanal og tillader den nye møl at fordøje og opløse sin kokon.

Anvendelsen af ​​proteolytiske enzymer som trypsin, chymotrypsin og bromelain kom i praksis i USA i 1950’erne, efter at det blev observeret, at de havde antiinflammatoriske virkninger.

Den samme observation blev foretaget med serrapeptase i Japan i slutningen af ​​1960’erne, da forskere oprindeligt isolerede enzymet fra silkeormen.

Faktisk forskere foreslogi Europa og Japan, at serrapeptase var det mest effektive proteolytiske enzym til reduktion af inflammation.

Siden da har det vist sig at have flere mulige anvendelser og lovende sundhedsmæssige fordele.

RESUMÉ.

Serrapeptase er et enzym, der kommer fra silkeorm. Sammen med dets antiinflammatoriske egenskaber kan det give en række andre sundhedsmæssige fordele.

Kan reducere betændelse.

Serrapeptase bruges mest til at reducere inflammation – din krops reaktion på skade.

I tandpleje er enzymet blevet anvendt efter mindre kirurgiske procedurer – såsom tandfjerning – for at reducere smerte, låsekæbe (spasmering af kæbemusklerne) og hævelse i ansigtet.

Serrapeptase menes at mindske inflammatoriske celler på det berørte sted.

En gennemgang af fem undersøgelser havde til formål at identificere og bekræfte de antiinflammatoriske virkninger af serrapeptase sammenlignet med andre lægemidler efter kirurgisk fjernelse af visdomstænder.

Forskere konkluderede, at serrapeptase var mere effektiv til at forbedre lockjaw end ibuprofen og kortikosteroider, stærke lægemidler, der tæmmer betændelse.

Hvad mere er, selvom kortikosteroider viste sig at overgå serrapeptase med hensyn til at reducere ansigts hævelse dagen efter operationen, var forskellene mellem de to senere ubetydelige.

På grund af mangel på kvalificerede undersøgelser kunne der stadig ikke udføres nogen analyse for smerte.

I den samme undersøgelse konkluderede forskere også, at serrapeptase har en bedre sikkerhedsprofil end de andre lægemidler, der blev brugt i analysen – hvilket tyder på, at det kunne tjene som et alternativ i tilfælde af intolerance eller bivirkninger over for anden medicin.

RESUMÉ.

Serrapeptase har vist sig at reducere nogle af symptomerne forbundet med betændelse efter kirurgisk fjernelse af visdomstænder.

Kan bremse smerter.

Serrapeptase har vist sig at reducere smerte – et almindeligt symptom på betændelse – ved at hæmme smertefremkaldende forbindelser.

En undersøgelse undersøgte virkningerne af serrapeptase hos næsten 200 mennesker med inflammatoriske øre-, næse- og halsbetingelser.

Forskere fandt ud af, at deltagerne, der supplerede med serrapeptase, havde signifikante reduktioner i smertegraden og slimproduktionen sammenlignet med dem, der tog placebo.

Tilsvarendeen anden undersøgelse observerede, at serrapeptase reducerede smerteintensiteten signifikant sammenlignet med placebo hos 24 personer efter fjernelse af visdomstænder.

I en anden undersøgelseviste det sig også at reducere hævelse og smerte hos mennesker efter tandkirurgi – men var mindre effektiv end et kortikosteroid.

I sidste ende er der behov for mere forskning for at bekræfte de potentielle smertereducerende virkninger af serrapeptase og for at bestemme, hvilke andre tilstande det kan være nyttigt til behandling, før det kan anbefales.

RESUMÉ.

Serrapeptase kan tilbyde smertelindring for mennesker med visse inflammatoriske øre-, næse- og halsbetingelser. Det kan også være gavnligt for mindre postoperative tandkirurgier.

Kan forhindre infektioner.

Serrapeptase kan nedsætte din risiko for bakterielle infektioner.

I en såkaldt biofilm kan bakterier slutte sig sammen for at danne en beskyttende barriere omkring deres gruppe.

Denne biofilm fungerer som et skjold mod antibiotika, så bakterier vokser hurtigt og forårsager infektion.

Serrapeptase hæmmer dannelsen af ​​biofilm og øger derved effektiviteten af ​​antibiotika.

Forskning har antydet, at serrapeptase forbedrer effektiviteten af ​​antibiotika til behandling af Staphylococcus aureus (S. aureus), en førende årsag til sundhedsrelaterede infektioner.

Faktiskreagensglas og dyreforsøg harvist, at antibiotika var mere effektive, når det kombineres med serrapeptase i behandling S. aureus end antibiotisk behandling alene.

Hvad mere er, kombinationen af ​​serrapeptase og antibiotika var også effektiv til behandling af infektioner, der var blevet resistente over for virkningerne af antibiotika.

Flere andre undersøgelser og anmeldelser har antydet, at serrapeptase i kombination med antibiotika kan være en god strategi for at reducere eller stoppe udviklingen af ​​infektion – især fra antibiotikaresistente bakterier.

RESUMÉ.

Serrapeptase kan være effektiv til at reducere din risiko for infektion ved at ødelægge eller hæmme dannelsen af ​​bakterielle biofilm. Det har vist sig at forbedre effektiviteten af ​​antibiotika, der anvendes til behandling af S. aureus i prøverør og dyreforsøg.

Kan opløse blodpropper.

Serrapeptase kan være gavnligt ved behandling af åreforkalkning, en tilstand, hvor der opbygges plak inde i dine arterier.

Det menes at virke ved at nedbryde dødt eller beskadiget væv og fibrin – et hårdt protein dannet i blodpropper.

Dette kan gøre det muligt for serrapeptase at opløse plaque i dine arterier eller opløse blodpropper, der kan føre til slagtilfælde eller hjerteanfald.

Imidlertid er meget af informationen om dets evne til at opløse blodpropper baseret på personlige historier snarere end fakta.

Derformere forskning er der behov forfor at bestemme hvilken rolle – hvis nogen – serrapeptase spiller i behandlingen af ​​blodpropper.

RESUMÉ.

Serrapeptase er blevet foreslået at opløse blodpropper, der kan føre til et hjerteanfald eller slagtilfælde, men mere forskning er nødvendig.

Kan være nyttigt ved kroniske luftvejssygdomme.

Serrapeptase kan øge clearance af slim og reducere betændelse i lungerne hos mennesker med kroniske luftvejssygdomme (CRD).

CRD’er er sygdomme i luftvejene og andre lungestrukturer.

Almindelige inkluderer kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), astma og pulmonal hypertension – en type højt blodtryk, der påvirker karene i lungerne.

Mens CRD’er er uhelbredelige, kan forskellige behandlinger hjælpe med at udvide luftpassagerne eller øge slimclearance og forbedre livskvaliteten.

I en 4-ugers undersøgelseblev 29 personer med kronisk bronkitis tilfældigt tildelt 30 mg serrapeptase eller placebo dagligt.

Bronkitis er en type KOL, der fører til hoste og vejrtrækningsbesvær på grund af overproduktion af slim.

Mennesker, der fik serrapeptase, havde mindre slimproduktion sammenlignet med placebogruppen og var bedre i stand til at rense slim fra lungerne.

Imidlertid er der behov for yderligere undersøgelser for at understøtte disse fund.

RESUMÉ.

Serrapeptase kan være nyttigt for mennesker med kroniske luftvejssygdomme ved at øge slimclearance og reducere betændelse i luftvejene.

Dosering og kosttilskud.

Når det tages oralt, ødelægges og deaktiveres serrapeptase let af din mavesyre, før det har en chance for at nå dine tarme for at blive absorberet.

Af denne grund bør kosttilskud indeholdende serrapeptase være enterisk belagt, hvilket forhindrer dem i at blive opløst i maven og muliggør frigivelse i tarmen.

De doser, der typisk anvendes i studier, spænder fra 10 mg til 60 mg pr. Dag.

Den enzymatiske aktivitet af serrapeptase måles i enheder, hvor 10 mg svarer til 20.000 enheder af enzymaktivitet.

Du skal tage det på tom mave eller mindst to timer før du spiser. Derudover bør du undgå at spise i ca. en halv time efter at have taget serrapeptase.

RESUMÉ.

Serrapeptase skal være enterisk belagt for at blive absorberet. Ellers deaktiveres enzymet i det sure miljø i din mave.

Skal du supplere med Serrapeptase?

De potentielle anvendelser og fordele ved at supplere med serrapeptase er begrænsede, og forskning, der vurderer effekten af ​​serrapeptase, er i øjeblikket begrænset til nogle få små undersøgelser.

Der mangler også data om tolerabiliteten og den langsigtede sikkerhed for dette proteolytiske enzym.

Som sådan er der behov for yderligere omfattende kliniske undersøgelser for at bevise værdien af ​​serrapeptase som et kosttilskud.

Hvis du vælger at eksperimentere med serrapeptase, skal du først tale med din sundhedsudbyder for at afgøre, om det er rigtigt for dig.

RESUMÉ.

De nuværende data om serrapeptase mangler med hensyn til effektivitet, tolerabilitet og langsigtet sikkerhed.

Resumé.

Serrapeptase er et enzym, der er blevet brugt i Japan og Europa i årtier til smerte og betændelse.

Det kan også mindske din risiko for infektioner, forhindre blodpropper og hjælpe visse kroniske luftvejssygdomme.

Mens det er lovende, er der behov for mere forskning for at bekræfte effektiviteten og den langsigtede sikkerhed af serrapeptase.

 

Related Articles

Back to top button