sundhed

Schisandra

Schisandra chinensis er en frugtbærende vinstok. Det er lilla-røde bær er beskrevet som fem smag: sød, salt, bitter, skarp og sur. Frøene fra Schisandra bær indeholder lignaner. Dette er stoffer, der kan have gavnlige virkninger på helbredet.

Schisandra bruges typisk ikke som mad. Men det har været brugt til medicinske formål i hele Asien og Rusland i generationer.

I traditionel kinesisk medicin betragtes Schisandra som gavnlig for qi, den livskraft eller energi, der er forbundet med alle levende ting. Det menes at have en positiv indvirkning på flere meridianer eller veje i kroppen, herunder hjerte, lunger og nyrer.

Hvilke former er Schisandra?

Schisandrins A, B og C er bioaktive kemiske forbindelser. De ekstraheres fra bærene fra Schisandra-planten. Disse kan anbefales af en læge og kan tages i pulverform, pille eller flydende form.

Schisandra kan også købes som tørrede hele bær eller som juice.

Schisandra er også tilgængelig som et supplement i flere former. Disse inkluderer tørret pulver, piller, ekstrakter og eliksirer. Kosttilskud inkluderer typisk en anbefalet dosis på emballagen, som du kan følge.

Hvad er fordelene?

Schisandra bruges til en bred vifte af sundhedsrelaterede problemer. Der er nogle videnskabelige data fra dyreforsøg og menneskelige studier, der indikerer, at Schisandra kan have en positiv effekt på flere tilstande og sygdomme. Disse inkluderer:

Alzheimers sygdom.

En undersøgelse fra 2017 fundet, at Schisandrin B havde en gavnlig, positiv effekt på Alzheimers sygdom. Forskere fastslog, at dette var forårsaget af Schisandrin Bs evne til at blokere dannelsen af ​​overskydende amyloid beta-peptider i hjernen. Disse peptider er en af ​​komponenterne, der er ansvarlige for dannelsen af ​​amyloidplaque, et stof der findes i hjernen hos mennesker med Alzheimers sygdom.

En anden undersøgelse indikerer, at Schisandrin B kan være effektiv mod både Alzheimers og Parkinsons sygdom. Dette skyldes dets antiinflammatoriske, neurobeskyttende virkning på mikroglialceller i hjernen.

Lever sygdom.

En dyreforsøg fra 2013 fandt ud af, at pollen, der blev ekstraheret fra Schisandra-planten, havde en stærk, antioxidant virkning mod toksisk skade, der blev induceret i musens lever. Schisandrin C var effektiv mod leverskader hos mennesker med både akut og kronisk hepatitis, en leversygdom.

Ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) kan være resultatet af adskillige leversygdomme, såsom hepatitis og skrumpelever. Der er flere fedtsyrer og betændelse i leveren i NAFLD. Forskere fandt ud af, at Schisandrin B reducerede disse fedtsyrer hos mus. Det fungerede også som et antioxidant og antiinflammatorisk middel.

Yderligere undersøgelser er nødvendige hos mennesker, før dosering og varighed kan sorteres.

Overgangsalderen.

En 2016-undersøgelse analyserede virkningerne af Schisandra-ekstrakt på kvinder med menopausale symptomer. Undersøgelsen fulgte 36 menopausale kvinder i et år. Forskere fastslog, at Schisandra er effektiv til at lindre nogle symptomer på overgangsalderen. Disse symptomer omfattede hedeture, svedtendens og hjertebanken.

Depression.

En anden nylig dyreforsøg fandt ud af, at Schisandra-ekstrakt havde en antidepressiv virkning på mus. Yderligere musestudier, der blev udført af den samme hovedforsker, forstærkede dette fund. Imidlertid er Schisandra og dens potentielle virkning på depression ikke blevet undersøgt grundigt hos mennesker.

Stress.

Schisandra kan have adaptogene egenskaber. Dette betyder, at det er i stand til at hjælpe kroppen med at modstå virkningerne af angst og stress samt styrke kroppens forsvar mod sygdom.

Er der nogen bivirkninger og risici?

Det er vigtigt ikke at overskride den anbefalede dosis Schisandra, som din sundhedsperson har givet dig, eller som det fremgår af etiketten.

Doser, der er for høje, kan resultere i gastriske lidelsessymptomer, såsom halsbrand. Af denne grund er Schisandra muligvis ikke egnet til mennesker med tilstande som sår, gastroøsofageal refluks (GERD)eller hyperchlorhydria (høj mavesyre). Schisandra kan også medføre nedsat appetit.

Schisandra er muligvis ikke egnet til gravide eller ammende kvinder. Diskuter brugen med din læge, inden du begynder at tage det.

Det kan også forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker, såsom kløe eller hududslæt.

Resumé.

Schisandra har en lang historie med medicinsk brug i hele Asien og Rusland. Det kan være effektivt mod flere sygdomme, herunder hepatitis og Alzheimers sygdom.

Mens der er flere dyreforsøg, som har fundet det gavnligt for depression, skal disse fund undersøges yderligere gennem menneskelige studier, før det kan anbefales til dette formål.

Schisandra er ikke passende for alle. Gravide eller ammende kvinder og mennesker med gastrisk tilstand som GERD bør ikke tage Schisandra uden deres læges godkendelse. For at undgå bivirkninger er det vigtigt ikke at bruge for meget dette stof.

 

Related Articles

Back to top button