sundhed

Malinsyre: Din nøgle til glattere, yngre hud

På trods af dets uhyggelige klingende navn kommer ordet æblesyre fra det latinske ord malum, hvilket betyder æble. Æblesyre blev først isoleret fra æblejuice i 1785, og det er det, der giver nogle fødevarer og drikkevarer en syrlig smag. Hvis du er fan af let syrlig vin, spillede æblesyre sandsynligvis en stor rolle. Det er også en almindelig ingrediens i mange hår- og hudplejeprodukter.

Æblesyre er en del af en familie af frugtsyrer, kaldet alfa-hydroxysyrer (AHA’er). Alfa-hydroxysyrer stimulerer eksfoliering ved at forstyrre, hvordan dine hudceller binder. Som et resultat fjernes kedelig hud for at give plads til nyere hud. Hudplejeprodukter, der indeholder æblesyre kan give fordele, der omfatter:

  • hud hydrering
  • exfoliation eller fjernelse af døde hudceller
  • forbedret hudens glathed og tone
  • reduktion i rynker

Kroppen producerer også æblesyre naturligt ved konvertering kulhydrater til energi. Bevægelse ville være meget vanskelig uden æblesyre. Det vil sandsynligvis ikke være nogen overraskelse, at æblesyre også har andre sundhedsmæssige fordele.

Fortsæt med at læse for at finde ud af, hvorfor æblesyre er en af ​​de ingredienser, du vil holde øje med, når du handler efter dine hudplejeprodukter.

Renser og forynger huden.

Malinsyre i hudplejeprodukter fejres for sin evne til at gøre huden lysere og glatte dens struktur. Derfor er det en almindelig ingrediens i anti-aging cremer.

Ifølge enforbindelse mellem hjerne og hud undersøgelse afkan højere stress forværre hudtilstande som eksem, acne og for tidlig aldring. Og mens vin kan hjælpe med at reducere stress, kan ekstern anvendelse af æblesyre være en sundere anvendelse.

PH-balance i huden og hydrering.

Æblesyre er også et fugtighedsbevarende middel. Det hjælper med fugtighedsretention for at hjælpe din hud med at forblive hydreret.

En undersøgelse fra 2014 om hydrering af aloe vera brugt æblesyre, glukose og en kemisk forbindelse i aloe vera (acemannan) som markører for frisk gel. En anden lille undersøgelse så også forbedringer i skalaer fra gamle sår efter påføring af en salve lavet af æblesyre og vaselin, ifølge National Institutes of Health (NIH).

Æblesyre bruges ofte som en ingrediens i kosmetik for at afbalancere pH-niveauer. Ifølge Bartek, en producent, der fremstiller kosmetiske og kemiske kemikalier, er æblesyre mere afbalanceret end andre frugtsyrer. Det har en bedre bufferkapacitet end andre AHA’er som citronsyre og mælkesyre.

At have en bedre bufferkapacitet betyder, at du kan bruge mere æblesyre uden at forstyrre din huds syre-base balance eller pH-niveauer. Hvis din huds pH-niveau er ubalanceret, kan din huds beskyttende barriere være destabiliseret og mere tilbøjelig til tørhed eller acne.

Anti-aging og arbelysning.

AHA’er fremmer en høj hudcellens omsætningshastighed. Dette betyder, at dine hudceller fornyes hurtigere, hvilket resulterer i:

  • færre fine linjer og rynker
  • mere jævn hudtone
  • jævnere hudtekstur
  • nedsat pletter.

“Malinsyre i højere koncentrationer kan også trænge ind i lavere niveauer i huden for at skabe ny kollagendannelse,” siger hudlæge Dr. Annie Chiu, direktør for Derm Institute i Californien. Kollagen er et protein, der hjælper med at opbygge og reparere celler. Det understøtter huden og andre kropsvævs styrke og fleksibilitet og forhindrer bøjning. Produktionen af ​​kollagen sænkes, når du bliver ældre, hvilket dels skyldes, at huden mister sin elasticitet og fasthed, jo ældre du bliver.

Acne forebyggelse.

Uanset om det er i en lotion, rensemiddel eller let skrælningsmiddel, kan æblesyre hjælpe med at fjerne ophobning af døde celler. Dette er fantastisk til acne-udsat hud. Når hudens porer er tilstoppet med for mange døde hudceller og hudens naturlige olie (talg), kan hudorme dannes. Bakterielle infektioner kan også udvikle sig og forårsage breakouts.

“Æblesyre nedbryder ‘limen’, der holder de døde hudceller sammen på det ydre lag af huden,” siger Dr. Chiu. Når disse døde hudceller fejes væk, ”Din hud ser mindre kedelig ud, og når dine porer er tilstoppede, hjælper det med at reducere dannelsen af ​​acne-bump og misfarvning, der ofte er forbundet med acne.”

Mens det lyder som en mirakelkur, anbefaler Dr. Chiu at holde sig til lave doser æblesyre. Medmindre din læge anbefaler det, vil ikke-receptpligtige hudplejeprodukter indeholde al den æblesyre, du har brug for for at bekæmpe udbrud eller hængende hud. Højere doser, såsom kosttilskud, bør kun tages, hvis din læge har anbefalet det.

Hjælp med fibromyalgi.

Fibromyalgi er en kompleks lidelse, der forårsager smerter og træthed i musklerne. Nogle undersøgelser tyder på, at mennesker med fibromyalgi også har svært ved at producere æblesyre. Mens der ikke er meget understøttende bevis, vurderede to undersøgelser, om en kombination af høje doser æblesyre og magnesium hjalp med at reducere muskelsmerter og ømhed. En undersøgelse var ufattelig, men antydede, at kombinationen kan være gavnlig i høje doser over en lang periode.

I den anden undersøgelse rapporterede personer, der tog æblesyre og magnesium, en signifikant forbedring inden for 48 timer efter behandlingsstart. Dette fortsatte i de fulde otte uger af undersøgelsen. Efter otte uger med den aktive behandlingsdosis fik nogle af deltagerne placebo i stedet. Mennesker, der tog placebo, rapporterede om gentagelse af muskelsmerter inden for 48 timer.

Medmindre din læge anbefaler æblesyretilskud, skal du få al den æblesyre, din krop har brug for fra en sund kost, der indeholder masser af frugt og grøntsager.

Brug med forsigtighed.

Selvom æblesyre er mindre irriterende på huden end andre AHA’er, skal den stadig bruges med forsigtighed. Æblesyre kan få din hud til at blive rød, kløe eller brænde, især omkring øjnene.

Det kan være en god idé at lappe en test af et produkt inden en komplet applikation. For at lappe testen skal du vaske en lille mængde produkt på dit håndled eller bag dit øre. Vent derefter 24 timer for at se, hvordan din hud reagerer. Hvis din hud begynder at brænde, skal du straks vaske produktet af. Søg lægehjælp, hvis irritationen ikke forsvinder efter vask.

Også indånding af æblesyre betragtes som farlig.

Resumé.

Malinsyre er en AHA, der forekommer i frugt, grøntsager og vin. Vores kroppe producerer også æblesyre naturligt, når de omdanner kulhydrater til energi. Mange kosmetiske virksomheder bruger æblesyre til at afbalancere pH-niveauet i huden og øge fugtighedsretentionen. Inkludering af æblesyre i din hudplejerutine kan hjælpe med hudproblemer som aldring, pigmentering, acne eller tørhed. Husk bare at lappe test, når du prøver nye produkter, da æblesyre kan irritere huden, især omkring øjnene.

Nogle undersøgelser tyder også på, at indtagelse af æblesyre med magnesium er gavnligt for mennesker med muskelsmerter og træthed. Men konsulter altid din læge, inden du tager kosttilskud.

Related Articles

Back to top button