sundhed

Hvad er Motherwort? Fordele, bivirkninger og dosering.

Moderurt (ansat af de gamle grækere til at reducere angst under fødslen,Leonurus cardiaca), der erbruges primært som te eller tinktur for dets potentielle medicinske egenskaber.

Også kaldet løvehale, moderurt er en opretstående, stikkende busk med mørkegrønne blade og lodne lilla eller lyserøde blomster.

Det er hjemmehørende i Asien og Sydøsteuropa, men kan nu findes over hele verden. I USA betragtes det som en invasiv art.

I modsætning til nogle andre urter i myntefamilien har den en ubehagelig lugt og bitter smag.

Denne artikel gennemgår moderurt, herunder dets potentielle fordele og bivirkninger.

Potentielle fordele ved moderurt.

Motherwort er blevet brugt i tusinder af år til at behandle forskellige tilstande, herunder hjertesygdomme, angst og uregelmæssig menstruation.

Selvom mange af dens traditionelle anvendelser ikke er blevet videnskabeligt undersøgt, viser forskning, at urten har nogle potentielle sundhedsmæssige fordele.

Antioxidant egenskaber.

Motherwort indeholder adskillige plantebaserede forbindelser med antioxidantegenskaber, herunder flavonoider, steroler, triterpener og tanniner.

Antioxidanter er forbindelser, der beskytter dine celler mod skader forårsaget af potentielt skadelige molekyler kendt som frie radikaler.

Forskning viser, at antioxidanter kan hjælpe med at beskytte mod flere tilstande, herunder kræft, gigt, hjertesygdomme, Alzheimers og Parkinsons.

Kan nedsætte puls og blodtryk.

En traditionel anvendelse af moderurt er at hjælpe med at reducere hurtig eller uregelmæssig puls forårsaget af stress eller angst.

I prøverør- og dyreforsøg udviste moderurtekstrakt antiarytmiske effekter, hvilket tyder på, at det kunne hjælpe med at sænke forhøjet hjertefrekvens. Imidlertid er disse virkninger ikke observeret hos mennesker.

En 28-dages undersøgelse på 50 voksne med forhøjet blodtryk og angst observerede, at tilskud med moderurtekstrakt reducerede hjerterytmen, men ændringen var ubetydelig.

Resultaterne bemærkede dog betydelige forbedringer i blodtryksniveauerne . Undersøgelsen var stadig ret lille, og lignende resultater er endnu ikke replikeret.

På trods af begrænset forskning har nogle europæiske lande godkendt brugen af ​​moderurt til at understøtte hjertesundheden og hjælpe med at behandle hyperthyreoidisme, stress og angst (10).

Kan hjælpe hjertesundheden.

Ursolsyre, leonurin og flavonoider er forbindelser i moderurt, der har udvist hjertebeskyttende virkninger i rotteundersøgelser. Alligevel er disse resultater ikke blevet bekræftet hos mennesker.

Selvom det ikke er specifikt for flavonoider i moderurt, har observationsstudier på mennesker ikke desto mindre vist en sammenhæng mellem total indtagelse af flavonoider og en nedsat risiko for at udvikle og dø af hjertesygdomme.

Andre potentielle fordele.

Mens forskning er begrænset, kan moderurt tilbyde yderligere fordele, herunder:

  • Kan reducere blodtab efter fødslen. Tidlig forskning tyder på, at behandling med moderurt og oxytocin kansignifikant reducere risikoen for blodtab efter fødslensammenlignet med oxytocin alene.
  • Kan lindre angst og depression. Mens de er begrænsede i omfang, viser tidlige undersøgelser på mennesker og rotter en reduktion i symptomer på angst og depression efter at have taget moderurt eller leonurinekstrakter dagligt i op til 4 uger.
  • Kan mindske betændelse. Testrør og dyreforsøg har vist, at leonurin i moderurt har antiinflammatoriske egenskaber. Imidlertid er disse resultater ikke blevet bekræftet hos mennesker.

RESUMÉ

Motherwort indeholder flere antioxidanter og har været forbundet med forskellige sundhedsmæssige fordele. Disse inkluderer en reduceret risiko for hjertesygdomme samt nedsat blodtryk og puls forårsaget af stress eller angst.

Mulige bivirkninger.

Nuværende undersøgelse af moderurtets virkninger hos mennesker er begrænset. Som et resultat forstås ikke urtens sikkerhed og potentielle bivirkninger fuldt ud.

Baseret på nylige fund inkluderer de potentielle bivirkninger ved at indtage overskydende moderurt diarré, livmoderblødning og mavesmerter.

I betragtning af at moderurt har potentialet til at påvirke puls og rytme, bør de, der har pulsmedicin, såsom betablokkere, og personer med lavt blodtryk konsultere deres sundhedsudbyder, før de prøver dette supplement.

Desuden har urten vist sig at interagere med det blodfortyndende warfarin og bør ikke tages af nogen på blodfortyndende medicin, medmindre det er ryddet af en læge.

Endelig, på grund af manglende forskning og dets potentiale til at stimulere livmodersammentrækninger, rådes kvinder, der er gravide eller ammer, også til at undgå moderurt.

RESUMÉ

Forbrug af overskydende moderurt kan resultere i diarré, livmoderblødning og mavesmerter. Gravide og ammende kvinder og dem, der har puls eller blodfortyndende medicin, bør undgå moderurt, medmindre det er godkendt af en læge.

Foreslået dosering. 

Da forskning på mennesker er begrænset, er der i øjeblikket ingen indstillet anbefalet dosis til moderurt.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler dog at indtage mindre end 3 gram pulveriseret ekstrakt om dagen for at undgå potentielle bivirkninger.

Motherwort kan købes som løs bladte eller i tinktur og kapselform.

Når det indtages som en te, kombineres moderurt ofte med honning, ingefær, citron, sukker eller andre stærke smag for at hjælpe med at bekæmpe dets bitterhed.

SAMMENDRAG

I betragtning af at der er gennemført begrænset forskning om moderurtets virkninger hos mennesker, findes der ikke anbefalinger til optimal dosering. For at undgå potentielle bivirkninger anbefaler de nuværende retningslinjer at tage mindre end 3 gram pulveriseret ekstrakt om dagen.

Resumé

Motherwort er en urt, der er blevet brugt i tusinder af år af dem, der ønsker at høste sine potentielle sundhedsmæssige fordele, især dem, der er relateret til hjertesundhed og angst.

Forskning på dets effektivitet og sikkerhed hos mennesker mangler imidlertid. Som sådan er der behov for flere undersøgelser, før det kan anbefales af sundhedsmæssige årsager.

Hvis du vil prøve moderurt, skal du først tale med din læge. Du kan finde tinkturer og te i lokale specialbutikker eller online.

 

Related Articles

Back to top button