sundhed

Hvad er fulvinsyre, og har det fordele?

Sociale medier, urtewebsteder eller sundhedsforretninger har muligvis gjort opmærksom på fulvinsyre, et sundhedsprodukt, som nogle mennesker tager som et supplement.

Fulvinsyretilskud og shilajit, et naturligt stof, der er rig på fulvinsyre, er populære af forskellige årsager, herunder potentielle fordele ved immun og hjerne.

Denne artikel forklarer alt hvad du behøver at vide om fulvinsyre, herunder hvad det er, dets helbredseffekter og dets sikkerhed.

Hvad er fulvinsyre?

Fulvinsyre betragtes som et humus stof, hvilket betyder, at det er en naturligt forekommende forbindelse, der findes i jord, kompost, marine sedimenter og spildevand.

Fulvinsyre er et produkt af nedbrydning og dannes gennem geokemiske og biologiske reaktioner, såsom nedbrydning af mad i en kompostbunke. Det kan ekstraheres fra kompost, jord og andre stoffer, der skal behandles til et supplement.

Hvordan adskiller det sig fra shilajit?

Shilajit, et stof, der udskilles af klipper i visse bjergkæder rundt om i verden, inklusive Himalaya, er særlig høj i fulvinsyre. Dens almindelige navne inkluderer mineralhøjde, mumie, mumijo og vegetabilsk asfalt.

Shilajit er sortbrun og indeholder 15-20% fulvinsyre. Den indeholder også små mængder mineraler og metabolitter, der stammer fra svampe.

Shilajit er blevet brugt terapeutisk i århundreder i traditionel helbredende praksis, herunder ayurvedisk medicin, til behandling af tilstande som diabetes, højdesyge, astma, hjertelidelser og fordøjelses- og nervesygdomme.

Det er også blevet brugt til at stimulere immunsystemet og forbedre ydeevnen.

Fulvinsyre menes at være ansvarlig for mange af shilajits medicinske egenskaber.

Både fulvinsyre og shilajit kan tages som kosttilskud. Mens fulvinsyre typisk produceres i flydende eller kapselform og kombineres med andre mineraler som magnesium og aminosyrer, sælges shilajit normalt som en kapsel eller et fint pulver, der kan tilsættes til drikkevarer.

RESUMÉ.

Fulvinsyre og shilajit, et stof med høj fulvinsyre, har længe været brugt i traditionel medicin. Begge sælges i supplementform og siges at behandle mange lidelser.

Potentielle fordele ved fulvinsyre.

Forskning viser, at både fulvinsyre og shilajit kan prale af forskellige sundhedsfremmende egenskaber.

Kan reducere betændelse og øge immuniteten.

Fulvinsyre er blevet undersøgt godt for dets virkninger på immunforsvaret og betændelsen.

Forskning viser, at det kan styrke din krops forsvar mod sygdomme.

Reagensglas og dyreforsøg viser, at fulvussyre kan forbedre sygdomsresistens, øge din immunforsvar, kæmpe inflammation og forbedre antioxidant aktivitet – som alle kan styrke immunforsvaret sundhed.

Fulvinsyre kan være særlig nyttig til at reducere inflammation, som negativt påvirker immunresponset og er knyttet til adskillige kroniske sygdomme.

Fx reagensglas undersøgelser viser, at det kan begrænse frigivelsen af inflammatoriske stoffer som tumornekrosefaktor-alfa (TNF-alfa).

Derudover fandt en undersøgelse hos 20 personer med hiv, at indtagelse af shilajit i forskellige doser på op til 9.000 mg pr. Dag kombineret med traditionel antiretroviral medicin førte til sundhedsforbedringer sammenlignet med antiretroviral medicin alene.

De, der fik shilajit, oplevede færre symptomer på kvalme, vægttab og diarré. Desuden forbedrede behandlingen folks reaktion på medicinen og syntes at beskytte leveren og nyrerne mod lægemidlets bivirkninger.

Det er dog vigtigt at bemærke, at resultaterne er blandede, med nogle studier, der binder fulvinsyre til inflammatoriske virkninger afhængigt af dosis og type. Mere forskning er nødvendig, før disse stoffer kan anbefales som immunforstærkere.

Det er også vigtigt at forstå, at et supplement ikke vil forhindre eller helbrede sygdomme. At holde dit immunsystem sundt med en nærende diæt og andre livsstilsfaktorer kan hjælpe din krop med at forsvare sig mod vira, bakterier, patogener og toksiner.

Kan beskytte hjernens funktion.

Nogle undersøgelser tyder på, at fulvinsyre kan fremme hjernens sundhed.

 Dyreforsøg opmærksom på, at Shilajit kan forbedre resultaterne efter traumatisk hjerneskade ved at reducere hævelse og trykket i hjernen.

Derudover reagensglas undersøgelser viser, at fulvussyre kraftigt interfererer med sammenklumpning af visse proteiner, som fremskynder hjerne lidelser som Alzheimers sygdom.

Hvad mere er, en foreløbig 24-ugers undersøgelse af mennesker med Alzheimers fastslog, at tilskud med shilajit og B-vitaminer førte til stabiliseret hjernefunktion sammenlignet med en placebogruppe.

Nogle dyr forskning tyder også, at Shilajit kan bidrage til at øgehukommelsen.

Samlet set er der behov for flere menneskelige studier af fulvinsyre og hjernens sundhed.

Andre potentielle fordele.

Fulvinsyre kan tilbyde flere andre sundhedsmæssige fordele.

  • Kan sænke kolesterolet. Dyreforsøg tyder på, at fulvussyre kan nedsætte LDL (dårligt) kolesterol. Ifølge en menneskelig undersøgelse på 30 mennesker kan det også hæve HDL (godt) kolesterol.
  • Kan forbedre muskelstyrken. I et 12-ugers studie hos 60 voksne med fedme hjalp 500 mg shilajit dagligt med at forbedre muskelstyrken. Plus, en 8-ugers undersøgelse med 63 aktive mænd viste lignende resultater med den samme mængde af denne forbindelse.
  • Kan lindre højdesyge. Shilajit er blevet brugt i århundreder til behandling af højdesyge. Fulvinsyre kan hjælpe med at behandle denne tilstand ved at forbedre immunresponsen, stimulere energiproduktionen og forbedre iltniveauerne.
  • Kan øge cellulær funktion. Animal forskning viser, at Shilajit kan bevare funktionen af mitokondrier, energi-producerende organel afceller.
  • Kan have kræftegenskaber. Nogle reagensglasundersøgelser indikerer, at shilajit kan inducere kræftceldød og forhindre spredning af visse kræftceller. Imidlertidmere forskning er der behov for.
  • Kan øge testosteron. En 3-måneders undersøgelse på 96 mænd viste, at indtagelse af 500 mg shilajit om dagen øgede testosteronniveauer markantsammenlignet med en placebogruppe.
  • Kan forbedre tarmens sundhed. Ayurvedisk medicin har brugt shilajit i århundreder for at forbedre tarmens sundhed. Nogle undersøgelser tyder på, at det kan påvirke tarmbakterier positivt, forbedre næringsstofabsorptionen og forbedre fordøjelsesforstyrrelser.

Selv om fulvinsyre og shilajit er forbundet med mange potentielle sundhedsmæssige fordele, er menneskelige studier ret begrænsede.

RESUMÉ.

Både fulvinsyre og shilajit kan tilbyde adskillige fordele, herunder reduceret inflammation, stærkere immunitet og forbedret hjernefunktion. Stadig er der behov for mere menneskelig forskning.

Sikkerhed, bivirkninger og dosering.

Moderat doser fulvinsyre og shilajit ser ud til at være sikre, selvom der er forskning i gang.

En undersøgelse på 30 mænd konkluderede, at en daglig dosis på 0,5 ounce (15 ml) kan bruges sikkert uden risiko for bivirkninger. Højere doser kan medføre milde bivirkninger, såsom diarré, hovedpineog ondt i halsen.

Derudover fandt en 3-måneders undersøgelse af mennesker med hiv, at langvarig brug af shilajit i en dosis på 6.000 mg pr. Dag var sikker og ikke forårsagede nogen signifikante bivirkninger.

Andre undersøgelser bemærker, at indtagelse af 500 mg shilajit om dagen i op til 3 måneder ikke forårsager signifikante bivirkninger hos raske voksne.

Selv om fulvinsyre og Shilajit betragtes som relativt sikre, er der udført utilstrækkelig forskning til at bestemme doseringsanbefalinger. Du rådes generelt til ikke at overskride den dosis, der er angivet på tillægsemballagen.

Desuden er det vigtigt at være særlig opmærksom på kvaliteten og formen af ​​fulvinsyre og shilajit kosttilskud. Undersøgelser viser, at rå, ikke-renset shilajit kan indeholde arsen, tungmetaller, mykotoksiner og andre skadelige forbindelser.

Børn og gravide eller ammende kvinder bør undgå shilajit og fulvinsyre på grund af manglende sikkerhedsoplysninger.

Endelig kan disse stoffer reagere med visse lægemidler, så det er vigtigt at konsultere din sundhedsudbyder, før du tilføjer en af ​​dine rutiner.

RESUMÉ.

Shilajit og fulvinsyre betragtes som relativt sikre. Imidlertid kan nogle kosttilskud være forurenet med skadelige stoffer, og mere forskning er nødvendig for at bestemme doseringsretningslinjer.

Resumé.

og Fulvinsyreshilajit, der er rig på denne syre, er naturlige sundhedsprodukter, der tages til behandling af adskillige tilstande.

Selvom forskning afslører, at de kan øge immun- og hjernesundhed samt bekæmpe betændelse, er der behov for flere menneskelige studier for fuldt ud at bestemme deres effektivitet, dosering og langsigtede sikkerhed.

Hvis du er interesseret i at prøve fulvinsyre eller shilajit, skal du først kontakte din læge. Desuden skal du altid købe kosttilskud fra velrenommerede kilder for at undgå eksponering for toksiner.

 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button