sundhed

Hvad er fordelene og ulemperne ved lakridsrod?

Lakridsrod, der betragtes som en af ​​verdens ældste naturlægemidler, kommer fra roden af ​​lakridsplanten (Glycyrrhiza glabra).

Indfødt i Vestasien og Sydeuropa har lakrids længe været brugt til at behandle forskellige lidelser og smag slik, drikkevarer og medicin.

På trods af denne historie understøttes kun nogle af dens anvendelser af videnskabelig forskning. Desuden kan lakrids medføre flere sundhedsmæssige risici.

Denne artikel undersøger anvendelser, former, fordele, bivirkninger og anbefalet dosering af lakridsrod.

Hvordan bruges lakridsrod?

Medicinsk brug af lakrids går tilbage til det gamle Egypten, hvor roden blev lavet til en sød drink til faraoer.

Det er også blevet brugt i traditionel kinesisk, mellemøstlig og græsk medicin til at berolige mavebesvær, reducere betændelse og behandle øvre luftvejsproblemer.

Moderne anvendelser.

I dag bruger mange mennesker lakridsrod til at behandle lidelser som halsbrand, sur reflux, hedeture, hoste og bakterielle og virale infektioner. Det er regelmæssigt tilgængeligt som kapsel eller flydende supplement.

Derudover er lakrids te siges at lindre halsbetændelses,mens topiske geler hævdes at behandle hudsygdomme som acne eller eksem.

Hvad mere er, lakrids bruges til at smage nogle fødevarer og drikkevarer.

Overraskende nok smages mange lakrids slik ikke med lakridsrod, men med anisolie – en essentiel olie fra anisplanten (Pimpinella anisum), der har en lignende smag.

Planteforbindelser.

Mens det indeholder hundredvis af planteforbindelser, er lakridsrods primære aktive forbindelse glycyrrhizin.

Glycyrrhizin er ansvarlig for rodens søde smag såvel som dets antioxidant, antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber.

Imidlertid er glycyrrhizin også forbundet med mange af de negative virkninger af lakridsrod. Som et resultat bruger nogle produkter deglycyrrhizineret lakrids (DGL), hvor glycyrrhizin er fjernet.

RESUMÉ.

Lakridsrod bruges både som smagsstof og medicinsk behandling. Det kommer i mange former, herunder te, kapsler, væsker og endda aktuelle geler.

Fordele.

Nuværende forskning viser løfte om flere af lakridsrods medicinske anvendelser.

Kan hjælpe hudlidelser.

Lakridsrod indeholder over 300 forbindelser, hvoraf nogle viser potente antiinflammatoriske, antibakterielle og antivirale virkninger.

Isæranimalske og reagensglas undersøgelser linkeglycyrrhizin til antiinflammatoriske og antimikrobielle fordele.

Som et resultat bruges lakridsrodekstrakt til at behandle en række hudsygdomme, herunder acne og eksem.

I en 2-ugers undersøgelse på 60 voksne forbedrede eksemet en påføring af en topisk gel indeholdende lakridsrodekstrakt.

Selvom aktuelle lakridsgeler også er blevet brugt til behandling af acne, er forskning i dets effektivitet blandet og ret begrænset.

Kan reducere syre refluks og fordøjelsesbesvær.

Lakridsrodekstrakt bruges ofte til at lindre symptomer på fordøjelsesbesvær, såsom sure opstød, mavebesvær og halsbrand.

I en 30-dages undersøgelse med 50 voksne med fordøjelsesbesvær resulterede indtagelse af en 75 mg lakrids kapsel to gange dagligt i signifikante forbedringer af symptomerne sammenlignet med placebo.

Lakridsrodekstrakt kan også lindre symptomer på gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), herunder syre refluks og halsbrand.

I et 8-ugers forsøg med 58 voksne med GERD resulterede en lav dosis glycyrrhetinsyre i kombination med standardbehandling i signifikante forbedringer af symptomerne.

En anden undersøgelse hos 58 voksne med GERD bemærkede, at den daglige brug af lakridsrod var mere effektiv til at reducere symptomer over en 2-årig periode end almindeligt anvendte antacida. Mens disse resultater er lovende, er større menneskelige studier nødvendige.

Kan hjælpe med at behandle mavesår.

Mavesår er smertefulde sår, der udvikler sig i din mave, spiserøret eller tyndtarmen. De er almindeligvis forårsaget af betændelse som følge af H. pylori bakterier.

Lakridsrodekstrakt og dets glycyrrhizin kan hjælpe med at behandle mavesår.

En undersøgelse hos mus viste, at lakridsekstraktdoser på 91 mg pr. Pund (200 mg pr. Kg) kropsvægt blev beskyttet mod disse mavesår bedre end omeprazol, en almindelig peptisk mavesårmedicin.

Mens dermere forskning er behov forhos mennesker, viste en 2-ugers undersøgelse hos 120 voksne, at indtagelse af lakridsekstrakt ud over en standardbehandling reducerede tilstedeværelsen afsignifikant H. pylori.

Kan have kræftegenskaber.

På grund af dets indhold af adskillige planteforbindelser med antioxidant og antiinflammatoriske virkninger er lakridsrodekstrakt blevet undersøgt for dets beskyttende virkning mod visse typer kræft.

Især lakridsekstrakt og dets forbindelser har været forbundet med at bremse eller forhindre cellevækst i hud-, bryst-, kolorektal- og prostatacancer.

Da forskning er begrænset til reagensglas og dyr, er dens virkning på kræft hos mennesker ukendt.

Alligevel kan lakridsrodekstrakt hjælpe med at behandle oral mucositis – meget smertefulde sår i munden, som mennesker med kræft undertiden oplever som en bivirkning af kemoterapi og stråling.

En 2-ugers undersøgelse af 60 voksne med hoved- og halscancer afslørede, at en topisk lakridsfilm var lige så effektiv som standardbehandlingen for oral mucositis.

Kan lette øvre luftvejsforhold.

På grund af deres antiinflammatoriske og antimikrobielle virkninger kan både lakridsrodekstrakt og te hjælpe øvre luftvejsforhold.

især, Dyrestudier konkludererat glycyrrhizinekstrakt fra lakridsrod hjælper med at lindre astma, især når det føjes til moderne astmabehandlinger.

Mens begrænset menneskelig forskning viser lignende resultater, er der behov for strengere, langsigtede undersøgelser.

Derudoverbegrænsede prøverør og humane undersøgelser antyder, at lakridsrotte og ekstrakt kan beskytte mod strep hals og forhindre ondt i halsen efter operationen.

Der er stadig behov for yderligere forskning.

Kan beskytte mod hulrum.

Lakridsrod kan hjælpe med at beskytte mod bakterier, der kan føre til hulrum.

En 3-ugers undersøgelse gav 66 børn i førskolealderen sukkerfrie slikkepinde indeholdende 15 mg lakridsrod to gange dagligt i løbet af skoleugen. Forbruget af slikkepindene reducerede antallet afbetydeligt Streptococcus mutans- bakterier, hvilket er hovedårsagen til hulrum.

Testrørundersøgelser viser også, at lakridsrodekstrakt er effektiv til at beskytte mod bakterier, der almindeligvis er forbundet med hulrum og tandforfald.

Imidlertid er der behov for mere forskning om den optimale dosis og form for lakridsrod.

Andre potentielle fordele.

Lakridsrodekstrakt er bundet til flere andre potentielle fordele. Det kan:

  • Hjælpe diabetes. I en 60-dages undersøgelse på rotter resulterede den daglige indtagelse af lakridsrodekstrakt i betydelige forbedringer i blodsukkerniveauet og nyresundheden. Denne effekt er ikke bekræftet hos mennesker.
  • Reducer symptomer på overgangsalderen. Lakridsrodekstrakt er blevet foreslået som en behandling af hedeture i overgangsalderen. Imidlertid er beviset for dets effektivitet til dette formål begrænset.
  • Boost vægttab. Nogle undersøgelser viser, at lakridsrodekstrakt sænker body mass index (BMI) og understøtter vægttab. Alligevel har andre undersøgelser ikke fundet nogen effekt på vægten.
  • Hjælp behandle hepatitis C. En reagensglas undersøgelse bemærkes, at tilsætning af glycyrrhizin til en standard hepatitis C-behandlingen reducerede virus spread. Selv om det er lovende, er disse resultater ikke bekræftet hos mennesker.

RESUMÉ.

Lakridsrod kan have potent antioxidant, antiinflammatorisk og antimikrobiel virkning. Tidlig forskning tyder på, at det som et resultat kan lette øvre luftvejsinfektioner, behandle sår og hjælpe fordøjelsen blandt andre fordele.

Resumé.

Lakridsrod er blevet brugt i tusinder af år til at hjælpe med at behandle en række lidelser, herunder åndedrætsforhold og fordøjelsesbesvær.

Dens planteforbindelser demonstrerer potent antioxidant, antiinflammatoriskog antimikrobiel virkning. Selvom det kan lindre syre refluks, eksem, mavesår og andre sundhedsmæssige problemer, er der behov for mere omfattende humane studier.

Related Articles

Back to top button