sundhed

Hvad er flavonoider? Alt hvad du behøver at vide.

Hvad er flavonoider?

Flavonoider er forskellige forbindelser, der findes naturligt i mange frugter og grøntsager. De er også i planteprodukter som vin, te og chokolade. Der findes seks forskellige typer flavonoider i mad, og hver slags nedbrydes af din krop på en anden måde.

Flavonoider er rige på antioxidantaktivitet og kan hjælpe din krop med at afværge dagligdags toksiner. At inkludere flere flavonoider i din kost er en fantastisk måde at hjælpe din krop med at holde sig sund og potentielt mindske risikoen for nogle kroniske sundhedsmæssige forhold.

Hvilke fødevarer har flavonoider?

Mange planteprodukter indeholder diæt flavonoider. Her er de seks flavonoide undertyper og de fødevarer, der indeholder dem.

Flavanoler.

Disse typer af flavonoider er kendt for deres antioxidantegenskaber. De kan hjælpe med at håndtere symptomer på hjerte-kar-sygdomme. Flavanoler findes i disse fødevarer:

  • løg
  • kale
  • druer og rødvin
  • te
  • ferskner
  • bær
  • tomater
  • salat
  • forårsløg
  • broccoli

flavoner.

Flavoner er pigmenterne i blå og hvide blomstrende planter. De fungerer også som et naturligt pesticid og beskytter blade mod skadelige insekter.

Flavoner kan også hjælpe med betændelse i kroppen. Du kan finde dem i:

  • persille
  • rød peberfrugt
  • selleri
  • kamille
  • pebermynte

Flavanones.

Flavanoner er kendt for deres antiinflammatoriske egenskaber. De kan også hjælpe dig med at styre din vægt og kolesterol. Flavanoner findes i disse fødevarer:

  • citroner
  • limes
  • appelsiner
  • grapefrugt

isoflavoner.

Isoflavoner kan hjælpe med at holde hormoner i balance i din krop. Isoflavonoider er hovedsageligt i soja, sojaprodukter og nogle andre bælgfrugter såsom fava bønner.

Anthocyaniner.

Anthocyaniner er naturligt producerede pigmenter, der giver blomster deres røde, lilla og blå farve. De findes overvejende i den ydre hud af bær og bærprodukter som:

  • røde og lilla druer
  • rødvin
  • tranebær
  • blåbær
  • jordbær
  • brombær

Hvad gør flavonoider?

Flavonoider hjælper med at regulere cellulær aktivitet og bekæmpe frie radikaler, der forårsager oxidativt stress på din krop. I enklere termer hjælper de din krop med at fungere mere effektivt, samtidig med at den beskyttes mod hverdagens toksiner og stressfaktorer.

Flavonoider er også stærke antioxidantmidler. Antioxidanter hjælper din krop med at bekæmpe potentielt skadelige molekyler, der kan introduceres i kroppen. Din krop producerer antioxidanter naturligt, men de findes også i mørk chokolade, bælgfrugter og mange frugter og grøntsager.

Betændelse er et af kroppens immunresponser. Allergener, bakterier, toksiner og andre irriterende stoffer kan udløse betændelse, der resulterer i ubehagelige symptomer. Flavonoider kan hjælpe din krop med at afvise den inflammatoriske reaktion, så disse symptomer reduceres.

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved flavonoider?

Forskellige flavonoider kan hjælpe kroppen på forskellige måder. For det første kan mad med flavonoider i din diæt være en effektiv måde at hjælpe med at håndtere højt blodtryk. Mindst fem undertyper af flavonoider har en påviselig effekt på at sænke højt blodtryk, ifølge en gennemgang offentliggjort i 2015.

De flavonoider, der findes i te, kaffe og soja, kan også hjælpe med at mindske din risiko for at få et hjerteanfald eller slagtilfælde. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Translational Medicine viste, at mennesker, der indtog højere niveauer af flavonoider som en del af deres kost, havde en lavere risiko for at opleve en kardiovaskulær hændelse. Imidlertid mere forskning er der behov forfor at bevise de kardiovaskulære fordele ved flavonoider.

En diæt med højt indhold af flavonoider kan også mindske risikoen for type 2-diabetes. Resultaterne af en metaanalyse udført i 2018 antyder, at et højt indtag af diætflavonoider korrelerer med en lavere risiko for type 2-diabetes. Imidlertid er der behov for mere forskning for at bevise effektiviteten af ​​flavonoider som blodsukkerregulatorer.

De antiinflammatoriske og antioxidante virkninger af flavonoider har også tilskyndet forskere til at undersøge deres potentiale som kræftlægemidler. Forskning har vist at visse flavonoider kan hjælpe med at forhindre kræftceller i at formere sig. Inkludering af mad med flavonoider og vedligeholdelse af en sund kost kan mindske din risiko for at få visse kræftformer.

Stadig er der behov for flere undersøgelser for at bekræfte, om flavonoider kan bruges som en effektiv kræftbehandling.

Resumé.

Flavonoider har mange sundhedsmæssige fordele og er nemme at medtage i din kost. De har kraftige antioxidantegenskaber og kan hjælpe med at håndtere symptomer på betændelse. Forskere begynder kun at lære potentialet for flavonoider som medicin, men det virker lovende.

Related Articles

Back to top button