sundhed

Gør øjendråber og kosttilskud gavn for helbredet?

Eyebright er en urt med små hvide blomster, der har lilla striber og et stænk af gul nær centrum.

Det er blevet brugt i traditionel urtemedicin i Europa i århundreder, især til mindre øjenlidelser som rødme og irritation.

Urtens græske navn, Euphrasia, betyder glæde og henviser til, hvordan du kan føle, hvis urten genopretter dit øjenhygiejne (2).

Denne artikel gennemgår anvendelser, potentielle fordele, doseringsoplysninger og forholdsregler for øjenbryn.

Hvad er øjenbryn?

Eyebright (Euphrasia officinalis) er en urt, der ofte vokser i Europa, Asien og Nordamerika. Den er 5-20 cm høj og blomstrer kun i et par måneder mod slutningen af ​​vækstsæsonen.

Eyebright vokser godt i dårlig jord og bliver – som en semi-parasitisk plante – noget af sit vand og næringsstoffer fra rødderne på nærliggende planter.

Dens stængler, blade og blomster bruges i traditionel urtemedicin, herunder som te og kosttilskud.

Eyebright bruges også til homøopati, en form for naturlig medicin, der bruger ekstremt fortyndede stoffer til behandlinger.

RESUMÉ.

Eyebright (Euphrasia officinalis) er en urt, hvis stilke, blade og blomster bruges i te og kosttilskud.

Rig på næringsstoffer.

Eyebright indeholder flere gavnlige planteforbindelser, herunder flavonoiderne luteolin og quercetin.

Luteolin og quercetin hæmmer immunceller kaldet mastceller, som frigiver histamin – en forbindelse, der udløser allergisymptomer som løbende næse og vandige øjne.

Denne antihistamin-egenskab kan være en af ​​grundene til, at øjenbryn traditionelt er blevet brugt til behandling af sæsonbetinget allergi eller høfeber – selvom undersøgelser ikke har testet dets effektivitet til dette formål.

Eyebright indeholder også forbindelser kendt som iridoider. En af de mest undersøgte forbindelser i denne gruppe er aucubin.

Et reagensglas undersøgelse viste, at aucubin hjalp minimere ardannelse af hjertevævet under beskadige betingelser som efter et hjerteanfald. Ardannelse kan reducere dit hjertes pumpeevne.

En mus undersøgelse antyder, at aucubin kan inhibere ardannelse i hjertevæv efter et hjerteanfald ved at reducere oxidative skader forårsaget af ustabile molekyler kaldet frie radikaler.

Menneskelige undersøgelser er nødvendige for at afgøre, om typiske doser af øjenbryn giver nok af disse gavnlige planteforbindelser til at producere sundhedsmæssige fordele.

RESUMÉ.

Eyebright indeholder flavonoider, herunder luteolin og quercetin, som har antihistamin egenskaber. Urten giver også en forbindelse kaldet aucubin, som kan beskytte mod oxidativ skade og understøtte hjertesundheden.

Kan lindre øjenirritation.

Det almindelige navn øjenbryn henviser til dets traditionelle anvendelse til behandling af øjenproblemer hos dyr og mennesker.

Øjens sundhed er også en af ​​de få anvendelser af urten, der er blevet undersøgt – selvom forskningen er begrænset.

I en test-tube undersøgelse,eyebright ekstrakter hjalp kontrol betændelse i humane hornhinde celler. Hornhinden er det klare væv, der dækker den farvede del af dit øje.

Andet reagensglas undersøgelse viste, at en øjendråbe indeholdende eyebright og kamille (Matricariachamomilla) bidraget til at beskytte hornhinden celler fra sol-relateret inflammation og skader.

I en menneskelig undersøgelsebrugte 65 voksne med øjenbetændelse – på grund af pollenallergi, vind, støv, infektioner eller øjenstamme – øjendråber indeholdende lige store mængder øjenlys og rose (Rosae aetheroleum) ekstrakter tre gange om dagen.

Omkring 81% af deltagerne havde fuldstændig lindring af rødme i øjet, hævelse, brændende og klæbrige sekreter inden for 6-14 dage. De resterende deltagere havde mærkbare forbedringer i deres øjensymptomer.

Når det er sagt, er det usikkert, hvor meget øjenbryn bidrog til fordelene, da det blev testet sammen med en anden urt. Det er også muligt, at øjensymptomerne ville have forbedret sig uden behandling, men der var ingen kontrolgruppe, der vurderede dette.

Placebokontrollerede, humane studier af øjenbryn alene er nødvendige for at afklare, om det kan forbedre øjenirritation, inflammation og relaterede øjensymptomer.

Især har ingen undersøgelser testet øjenbryn for dens virkning på større øjensygdomme som makuladegeneration, grå stær og glaukom.

RESUMÉ.

Navnet øjenbryn kommer fra urtens traditionelle anvendelse i øjenlidelser. Foreløbige undersøgelser tyder på, at urten kan hjælpe med at lindre irriterede, betændte øjne, men flere undersøgelser er nødvendige for at bekræfte dette.

Andre mulige sundhedsmæssige fordele.

Et par undersøgelser tyder på, at øjenbryn kan være til gavn for andre sundhedsaspekter, men der er behov for mere forskning for at bekræfte dens effektivitet.

Der er foreløbige beviser for, at øjenbryn kan:

  • Støtte hudens sundhed. I en testrørundersøgelse hjalp øjenbrynet med at forhindre solskader på hudceller ved at bekæmpe ustabile molekyler kaldet frie radikaler. Denne type skader bidrager til rynker og øger risikoen for hudkræft.
  • Lavere blodsukker. Når rotter med diabetes fik et oralt ekstrakt lavet af øjenbrynsblade,deres faste blodsukker faldtmed 34% inden for 2 timer. Det havde ingen virkning på blodsukkeret hos rotter uden diabetes.
  • Berolig forkølelse og hoste. Traditionelt er øjenbryn blevet brugt til at behandle betændelse fra forkølelse, hoste og bihuleinfektioner. Selvom det ikke er undersøgt til dette formål, indeholder øjenbrynet naturlige antiinflammatoriske midler.
  • Bekæmp skadelige bakterier. Testrørundersøgelser antyder, at planteforbindelser i øjenbryn kan hæmme væksten af ​​visse bakterier, herunder Staphylococcus aureus og Klebsiella pneumoniae, som er involveret i øjeninfektioner.
  • Beskyt leveren. Dyreforsøg og reagensglasundersøgelser antyder, at aucubin, en planteforbindelse i øjenbryn, kan beskytte leveren mod skader fra frie radikaler, visse toksiner og vira.

På trods af disse lovende fund gør manglen på menneskelige studier det usikkert, om øjenbryn ville have nogen af ​​disse fordele hos mennesker.

RESUMÉ

Foreløbige prøverør og dyreforsøg antyder, at øjenbryn kan forhindre hudskader, hæmme væksten af ​​skadelige bakterier, beskytte leveren og reducere blodsukkeret hos mennesker med diabetes og betændelse fra forkølelse og hoste.

Formularer og doser.

Du kan købe øjenbryn i butikker og online som urtete, flydende ekstrakter, kapsler, homøopatiske piller og øjendråber.

Doser er ikke blevet testet i humane studier, men typiske doser foreslået på produktpakker og i traditionel medicin er:

  • Te: 1-2 teskefulde (2-3 gram) tørret øjenbryn eller 1 tepose pr. 1 kop (237 ml) kogt vand. Dæk, og lad det trække i 5-10 minutter, og sil derefter. Te kan smage lidt bittert, men du kan sødte det, hvis det foretrækkes.
  • Flydende ekstrakt: 1-2 ml, taget op til 3 gange dagligt.
  • Kapsler: 400-470 mg pr. Kapsel, taget 2-3 gange dagligt.
  • Homøopatiske piller: Midlet er normalt 30c, hvilket indikerer fortyndingen. Typisk daglig dosis er 3-5 pellets opløst under tungen.
  • Øjendråber: 1 eller flere dråber pr. Øje efter behov 3-5 gange dagligt.

De mest effektive doser kan variere afhængigt af individet, det anvendte produkt og den tilstand, der behandles.

RESUMÉ.

Eyebright fås som urtete, flydende ekstrakter, kapsler, homøopatiske midler og øjendråber. Doser på produktpakker giver generel vejledning, men ingen undersøgelser har bestemt de mest effektive doser.

Resumé.

Eyebright er en urt med en lang historie med medicinsk anvendelse, især til øjenlidelser. Den fås som te, kosttilskud og øjendråber.

Selvom foreløbige beviser tyder på, at øjenbryn kan være til gavn for betændte, irriterede øjne, er der behov for mere menneskelige studier af høj kvalitet.

På grund af den begrænsede forskning i øjenbryn, må du ikke bruge det i stedet for ordineret medicin og tale med din sundhedsudbyder, inden du kombinerer det med konventionelle behandlinger.

 

Related Articles

Back to top button