sundhed

Goldenseal: fordele, dosering, bivirkninger og mere.

Hvad er guldforsegling?

Goldenseal (Hydrastis canadensis) er en flerårig plante hjemmehørende i det østlige Nordamerika.

Dens rødder og blade er blevet brugt i traditionel medicin til behandling af en række lidelser, især dem, der involverer infektioner eller betændelse.

I dag er guldsæl blandt de mest populære urtemediciner på verdensplan. Te, urteekstrakter eller kapsler, der kommer fra denne plante, bruges til at behandle forkølelse, høfeber, fordøjelsesproblemer, ømme tandkød og hudproblemer.

Goldenseal føjes også til forskellige receptfrie midler, såsom øredråber, feminine hygiejneprodukter, øjenvaskformuleringer, forkølelses- og influenzalægemidler, allergifremkaldende produkter, afføringsmidler og fordøjelseshjælpemidler.

Urten er naturligt rig på en klasse af alkaloide forbindelser, hvor berberin, hydrastin og canadin findes i de højeste koncentrationer.

Disse alkaloider er knyttet til antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber og menes at være hovedårsagen til goldenseals påståede sundhedsmæssige fordele.

Fordele.

Goldenseal roses for sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber. Det tages ofte for at forhindre eller behandle infektioner i øvre luftveje og forkølelse.

Det bruges også til behandling af hudlidelser, manglende appetit, tunge eller smertefulde perioder, bihuleinfektioner, fordøjelsesbesvær og andre inflammatoriske eller fordøjelsesforstyrrelser.

Forskning, der understøtter fordelene, er dog begrænset og generelt svag. Fordelene med den mest videnskabelige opbakning er beskrevet nedenfor.

Forkølelse og andre øvre luftvejsinfektioner.

Goldenseal er en populær naturlig behandling for infektioner i øvre luftveje, herunder forkølelse.

Cell og dyreforsøg tyder på, at Berberin,en af de vigtigste aktive stoffer i goldenseal, kan hjælpe med at bekæmpe infektioner forårsaget af bakterier og vira. Dette inkluderer den virus, der er ansvarlig for forkølelse.

Men på trods af guldforseglingens optagelse i mange kolde midler er det uklart, om de observerede virkninger hos dyr gælder for mennesker.

Mængden af ​​berberin, der anvendes i disse dyreforsøg, er generelt større end den mængde, der findes i guldforseglingstilskud. Desuden kan absorptionen af ​​berberin fra guldforsegling være lavere end for koncentreret berberintilskud.

Derfor er der behov for mere forskning for at bestemme hvilken effekt, hvis nogen, guldforsegling har mod øvre luftvejsinfektioner hos mennesker.

Kombineret med echinacea.

Goldenseal kombineres ofte med echinacea i ægte forkølelses- og influenzalægemidler uden recept.

Echinacea er en plante, der også er hjemmehørende i Nordamerika og traditionelt bruges til at behandle infektioner, herunder forkølelse.

Selvom nogle undersøgelser tyder på, at echinacea kan nedsætte risikoen for luftvejsinfektioner, er ikke alle enige.

I øjeblikket er der ingen beviser for, at kombination af guldforsegling med echinacea giver nogen fordele ud over dem, der er forbundet med at tage hver enkelt.

Afgiftning eller bestået en lægemiddeltest.

Nogle mener, at guldforsegling kan hjælpe din krop med at afgifte fra toksiner og skadelige stoffer. Alligevel findes der meget få beviser til støtte for denne påstand.

Din krop er naturligt designet til at afgifte sig selv. Det gør det ved at omdanne giftige forbindelser til harmløse stoffer i din lever eller sørge for, at de elimineres fra din krop gennem urin og sved.

Forskning tyder på, at guldforsegling kan reducere aktiviteten af ​​visse leverenzymer, der er ansvarlige for nedbrydning af stoffer. Som sådan kan dette urtetilskud bremse afgiftningsprocessen i stedet for at fremme den.

Der er dog også tegn på, at guldforsegling kan hjælpe din krop med at slippe af med visse stoffer hurtigere gennem urinen. På grund af dette mener nogle, at guldforsegling kan hjælpe med at skjule brugen af ​​ulovlige stoffer til at bestå en narkotikatest.

Husk, at nyere lægemiddeltestmetoder nu er i stand til at detektere brugen af ​​guldforsegling i urinprøver, hvilket reducerer sandsynligheden for et falsk negativt resultat ved en lægemiddeltest.

Mens goldenseals afgiftningspotentiale kan afhænge af typen af ​​toksin eller skadeligt stof ved hånden, er der behov for flere undersøgelser for at bekræfte dette.

Urinvejsinfektioner og gærinfektioner.

Goldenseal er et almindeligt urtemedicin mod urinvejsinfektioner (UTI’er) og gærinfektioner.

Cell undersøgelser tyder på, at Berberin, en af de vigtigste aktive stoffer i goldenseal, kan beskytte din krop mod forskellige bakterier og svampe.

For eksempel kan berberin forhindre bakterier i at klæbe til væggene i blæren og potentielt forhindre eller hjælpe med at behandle en UTI.

Berberin menes også at forhindre Candida albicans, en svamp, der er naturligt til stede i menneskekroppen, i at formere sig i overskud.

Når de er til stede i normale tal, Candida udgøringen sundhedsmæssige problemer. Imidlertid kan denne svamp, når den er til stede i store mængder, forårsage vaginale gærinfektioner, trøske, hududslæt og urinvejsinfektioner.

I en undersøgelsevar personer med tilbagevendende UTI’er, der fik en blanding af urteekstrakter indeholdende berberine, mindre tilbøjelige til at opleve en anden UTI end dem, der ikke fik nogen berberin.

Selvom resultaterne fra denne undersøgelse synes lovende, har ingen humane studier direkte undersøgt effekten af ​​guldforsegling på UTI’er eller gærinfektioner til dato. Derfor er der behov for flere undersøgelser, før der kan drages stærke konklusioner.

Chlamydia eller herpes.

Chlamydia og herpes er nogle af de mest almindelige seksuelt overførte sygdomme i verden.

Når det ikke behandles, kan klamydia forårsage forskellige komplikationer, herunder infertilitet. Desuden har babyer født vaginalt til mødre med chlamydia en højere risiko for lungebetændelse og synsproblemer.

Herpes er en virusinfektion, der forårsager vandige blærer på huden eller slimhinderne i læber, mund eller kønsorganer. Det kan overføres ved oral eller seksuel kontakt.

En håndfuld ældre undersøgelser tyder på, at berberin, en af ​​de vigtigste aktive forbindelser i guldforsegling, kan hjælpe med at behandle herpes og klamydiainfektioner.

For eksempelnogle af disse undersøgelser antyder, at vaginale klamydiainfektioner kan behandles med berberinholdige douches, vaginale suppositorier eller forskellige typer orale guldsæletilskud.

De foreslår også, at berberinholdige planter kan hjælpe med at forhindre herpesvirus i at replikere. En særlig undersøgelse observerede, at guldforsegling blandet med myrra og timian hjalp med at behandle oral herpes.

Når det er sagt, så undersøgte få af disse undersøgelser de direkte virkninger af guldforsegling hos mennesker, og der kan ikke findes nyere forskning, der understøtter disse ældre fund. Derfor er der behov for mere forskning.

Acne og psoriasis.

Berberineholdige planter som guldforsegling kan gavne din hud.

Ældre reagensglas undersøgelser tyder på, at Berberin, en af de vigtigste aktive stoffer i goldenseal, kan hjælpe med at bekæmpe P.acnes,bakterien ansvarlig for acne.

Hertil kommer, dyr forskning tyder på, at Berberin anti-inflammatoriske virkninger kan hjælpe med at behandle inflammatoriske hudsygdomme som psoriasis.

Forskning om dette emne er dog begrænset og ikke specifik for guldforsegling. Derfor er der behov for mere forskning.

Mundtlig sundhed.

Goldenseal kan hjælpe med at beskytte mod tandinfektioner.

En undersøgelse antyder, at en urtskylning af urter, der indeholder forskellige urter og guldforsegling, reducerede væksten af ​​bakterier, der er ansvarlige for tandplaque og tandkødsbetændelse, en mild form for tandkødssygdom.

En anden undersøgelse tyder på, at brug af guldforsegling som tandpasta eller mundskyl kan hjælpe med at berolige betændte tandkød.

Alligevel er forskningen begrænset, og der er behov for flere undersøgelser for at bekræfte disse foreslåede oral sundhedsmæssige fordele ved guldforsegling.

Fordøjelse.

Et par reagensglas undersøgelser tyder på, at Gyldensegl ekstrakter kan bekæmpe H.pylori,en bakterie, der kan inficere foring af maven og har været knyttet til udseendet af mavesår.

Goldenseal-ekstrakter synes også effektive mod C. jejuni- bakterien, som er en hovedårsag til gastroenteritis.

Gastroenteritis er en betændelse i mave og tarm, der forårsager diarré og opkastning. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er infektioner med C. jejuni den mest almindelige årsag til gastroenteritis.

Berberine, en af ​​de vigtigste aktive forbindelser i guldforsegling, menes at være stort set ansvarlig for denne plantes potentielle evne til at beskytte mod H. pylori og C. jejuni.

Alligevel har ingen undersøgelser observeret disse virkninger direkte hos mennesker. Derfor er der behov for mere forskning, inden der kan drages stærke konklusioner.

Arbejdskraft.

 Dyreforsøg tyder på, at Berberin i goldenseal kan fremkalde arbejdskraft ved at stimulere livmoderen til kontrakten.

Guldforsegling og andre berberinholdige planter er dog muligvis ikke sikre at bruge under graviditet af flere grunde.

For det første forårsagede berberinadministration hos rotter lavere vægt hos både mødre og babyer. Derudover menes det, at berberin forårsager eller forværrer gulsot hos nyfødte, som – i et lavt antal tilfælde – kan forårsage hjerneskade.

Som sådan rådes kvinder til at undgå guldforsegling under graviditet.

Kolesterol og triglyceridniveauer.

Undersøgelser på mus og hamstere antyder, at berberin i guldforsegling kan hjælpe med at sænke LDL (dårligt) kolesterol og triglyceridniveauer.

En nylig gennemgang af 12 undersøgelser fandt lignende resultater hos mennesker. Forfatterne konkluderede, at berberin kan hjælpe med at reducere LDL (dårligt) kolesterol og triglyceridniveauer med 20-55 mg / dL.

Selvom disse resultater synes lovende, er der i øjeblikket intet videnskabeligt bevis for, at guldforsegling giver de samme effekter.

Derfor er der behov for mere forskning for at afgøre, om guldforsegling har nogen kolesterol- og triglyceridsænkende virkning hos mennesker.

Diabetes.

Goldenseal kan være gavnligt for mennesker med type 2-diabetes.

Undersøgelser tyder på, at berberin, en af ​​de vigtigste forbindelser i guldforsegling, kan reducere sukkerabsorptionen fra tarmen, mindske insulinresistens og fremme insulinudskillelse – som alle er faktorer, der kan hjælpe med at sænke blodsukkeret.

Forskning tyder endvidere på, at berberins blodsukkersænkende virkninger kan være lige så effektive som metformin, en almindelig antidiabetisk medicin.

Desuden ser kombinationen af ​​berberin med blodsukkersænkende medicin ud til at være mere effektiv end at tage blodsukkersænkende medicin alene.

Men selv om fordelene ved berberin ser lovende ud, er det uklart, om mængden af ​​berberin i guldforsegling er tilstrækkelig til at give de samme effekter. Derfor er der behov for flere goldenseal-specifikke undersøgelser.

Bivirkninger og forholdsregler.

Goldenseal betragtes som sikkert, når det indtages i korte perioder ved de typisk anbefalede doser.

Bivirkninger er sjældne, men kan omfatte kvalme, opkastning og nedsat leverfunktion.

Når det er sagt, er forskning i dette urtetilskuds sikkerhed meget begrænset. Derudover er kortvarig brug dårligt defineret, og man ved ikke meget om sikkerheden ved langvarig brug eller høje doser.

Desuden på grund af de høje omkostninger kan nogle produkter, der hævder at indeholde guldforsegling, muligvis ikke indeholde nogen mængde af denne plante eller meget lidt af den.

For eksempel erstatter nogle produkter guldforsegling med kinesisk guldtråd, Oregon druerot, barbær, gul rod eller kinesisk guldforsegling – som alle indeholder berberin, men ingen hydrastin eller kanadin.

Derfor kan disse urter have forskellige bivirkninger og lægemiddelinteraktioner end dem, der er forbundet med guldforsegling.

Folk, der ønsker at prøve goldenseal, bør omhyggeligt læse et supplements ingrediensetiket for at sikre, at det virkelig indeholder goldenseal, før de køber produktet.

Dosering og hvordan man tager.

Goldenseal kosttilskud fås i en bred vifte af former, herunder kapsler, lotioner, dråber, sprayer, øjenvask og feminine hygiejneprodukter. De forbruges i øjeblikket i forskellige doser, og der findes kun lidt forskning om, hvilken dosering der er bedst.

Tørrede rodtilskud tages ofte i en dosis, der spænder fra 0,5-10 gram tre gange om dagen, mens alkoholiske tinkturer og flydende ekstrakter typisk tages i doser på 0,3-10 ml doser tre gange om dagen.

Guldforsegling kan også indtages som en te ved at koge 2 teskefulde tørret urt i 1 kop (240 ml) varmt vand i ca. 15 minutter.

Når det er sagt, kan ingen undersøgelser i øjeblikket bekræfte, om disse doser er de mest gavnlige.

 

Related Articles

Back to top button