sundhed

De sundhedsmæssige fordele ved Catuaba

Catuaba er et naturligt middel, der stammer fra barken af ​​træer i den brasilianske regnskov. Formuleringer varierer afhængigt af den valgte trætype, men siges ikke desto mindre at stimulere nervesystemet og tilbyde afrodisiakum. Blandt de træer, der bruges til catuaba, er Erythroxylum caatingae, Trichilia catigua, Anemopaegma arvense og Micropholis caudata.

Den aktive ingrediens i catuaba menes at være alkaloider kaldet catuabiner. Alkaloider er organiske forbindelser fra planter, hvoraf nogle har psykoaktive virkninger. Eksempler inkluderer koffein, morfin, strychnin og nikotin.

I Sydamerika er catuaba kendt af en række regionale kælenavne. I USA sælges det hovedsageligt som et kosttilskud i kapsel-, ekstrakt- og pulverform.

Sundhedsmæssige fordele

Catuaba er hovedsageligt kendt for sine afrodisiakale egenskaber, men menes af nogle også at behandle eller forhindre en lang række uafhængige medicinske tilstande, herunder:

 • Angst 
 • Astma
 • Bakterielle infektioner
 • Bronkitis
 • Depression
 • Erektil dysfunktion
 • Træthed
 • Søvnløshed
 • Lav libido
 • Fedme
 • Hukommelsesproblemer
 • Hudkræft

Til dato der har kun været begrænset forskning, der undersøger effektiviteten af ​​catuaba til behandling af nogen af ​​disse tilstande. Selvom nogle former for catuaba ser ud til at have psykoaktive egenskaber, er andre stort set overdrevne (såsom barkens antitumor- eller afrodisiakumeffekter).

Her er hvad nogle af den aktuelle forskning siger:

Angst og depression.

Catuaba kan hjælpe med at behandle angst og depression, foreslår en undersøgelse fra 2011 offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology.

Ifølge undersøgelsenlaboratoriemus, der fik forskellige doser af enten et rå eller raffineret ekstrakt af Trinchilia catigua, oplevedeændret adfærd i overensstemmelse med humørsvingning samt forbedret hukommelse. Højere doser af råekstraktet var nødvendige for at opnå denne effekt, men begge formuleringer syntes sikre og veltolererede.

På trods af de lovende fund giver undersøgelsen, hvad der bedst kan betragtes som en skitse til fremtidig forskning. Baseret på resultaterne er det vanskeligt at afgøre, om lægemidlets virkning var stimulerende (som koffein), eller om det på en eller anden måde ændrede niveauet af dopamin og serotonin (som antidepressiva).

Hjernens sundhed.

I en dyrebaseret undersøgelse, der blev offentliggjort i Neurochemical Research i 2012, rapporterede forskere, at catuaba kan hjælpe med at forebygge en tilstand kendt som hjerneiskæmi. Iskæmi er et udtryk anvendt til at beskrive den utilstrækkelige strøm af blod, som i hjernen kan føre til cerebral hypoxi (iltmangel) og stroke.

Ifølge forskerne blev hjernevæv fra opnået fra laboratorierotter udsat for et ekstrakt af Trinchilia catigua og derefter udsat for iltmangel. Sammenlignet med ubehandlet væv blev de behandlede prøver beskyttet mod de skadelige virkninger af iltmangel, den beskyttende fordel der blev tilskrevet T. catiguaAA antioxidantegenskaber.

På nuværende tidspunkt er det for tidligt at antyde, at catuaga kan beskytte mod slagtilfælde, da det er usandsynligt, at en oral dosis opnår nogenlunde nær samme koncentration i hjernen. Yderligere forskning er nødvendig for at bestemme den specifikke virkningsmekanisme for T. catigua, hvis resultater kan åbne døren for ny lægemiddeludvikling.

Bakterielle og svampeinfektioner.

Talrige undersøgelser har antydet, at catuaba-ekstrakt udøver potente antimikrobielle egenskaber. En laboratorieundersøgelse offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences rapporterede, at katuabiner isoleret fra Erythroxylum caatingae var i stand til at neutralisere alle gram-positive testedebakterier og svampe.

Desuden syntes ekstrakten at være i stand til at udløse apoptose (programmeret celledød) i visse leukæmiceller . (Kræftceller er effektivt “udødelige” ‘og gennemgår ikke apoptose som normale celler.) Selvom denne handling ikke er helt unik – mange agenser kan udløse apoptose i ondartede celler – E. caatingae- isolaterne syntes at være ikke-toksiske til normale celler.

Så lovende som resultaterne er, er det endnu ikke fastslået, hvor effektiv eller sikker catuaga kan være til behandling af aktive infektioner. I øjeblikket skal det ikke betragtes som en levedygtig kandidat til behandling af kræft. Yderligere forskning er nødvendig.

Mulige bivirkninger

På grund af mangel på kvalitetsforskning vides der ikke meget om sikkerheden ved catuaba i nogen form. Dog har catuaba været kendt for at udløse bivirkninger hos nogle, herunder hovedpine, svimmelhed og overdreven svedtendens.

Det har også været kendt, at visse catuaba-formuleringer er snøret med yohimbin, et urtetilskud, der anvendes til behandling af erektil dysfunktion. Bivirkninger af yohimbin inkluderer angst, irritabilitet, kvalme, hurtig puls og priapisme (langvarige eller smertefulde erektioner).

Selvom catuaba markedsføres som et supplement til seksuel forbedring,en 2015-undersøgelse i Journal of Ethnopharmacology rapporterede, at et Trinchilia catigua- ekstrakt forårsagede nedsat fertilitet hos hunrotter.

På grund af risikoen for nedsat fertilitet bør catuaba ikke anvendes til kvinder, der er gravide eller har til hensigt at blive gravid. Desuden er catuabas sikkerhed hos børn og ammende mødre ikke blevet fastslået.

Det vides heller ikke, om catuaba kan interagere med andre stoffer, herunder alkohol.

Dosering og forberedelse

Catuaba kan også købes online, i nogle butikker og butikker med naturlige fødevarer, der er specialiserede i kosttilskud. Ud over de ovennævnte kapsler, ekstrakter og pulvere sælges catuaba undertiden i vildtbarkede chips og stiklinger (til brug ved fremstilling af te og afkog).

Der er ingen retningslinjer for korrekt brug af catuaba. De fleste kapseltilskud er formuleret i doser fra 375 milligram (mg) til 475 mg, men dette bør ikke antyde, at doser i dette interval er enten sikre eller effektive. I sidste ende er alle doser, der er anført på produktetiketten, kun i henhold til lægemiddelproducenten.

Catuaba kapsler er langt den nemmeste at bruge, da dosis er relativt konsistent. Andre former, som pulvere og ekstrakter, kræver nøjagtige målinger. Som tommelfingerregel må du aldrig overskride den dosis, der er angivet på produktetiketten. Det er langt bedre at starte med en lavere dosis og gradvist øge, indtil den ønskede effekt, hvis nogen, er opnået.

At tage stadig større doser for at “føle virkningerne” af catuaba frarådes. I sidste ende fungerer catuaba muligvis ikke og ender med at skade mere end godt.

I betragtning af det lille vi ved om sikkerheden ved catuaba, jo mindre du tager, jo bedre.

Hvad man skal se efter

Den største udfordring ved at købe catuaba er, at catuaba ikke er en ting. Catuaba kan fremstilles af et hvilket som helst antal træbarker, og det ville være urimeligt at antage, at alle handler på samme måde.

Til dette formål skal du lave dit hjemmearbejde, så du kan foretage et fuldt informeret valg. Dette kan være udfordrende, da kosttilskud ikke er strengt reguleret i USA. Her er nogle tip, der kan hjælpe:

 • Læs produktetiketten. Mærket skal altid indeholde(såsom træets artsnavnTrinchilia catigua) samt opdeling af andre aktive eller inaktive ingredienser. Spørg din apotek, hvis du ikke genkender en ingrediens.
 • Køb økologisk. Vælg mærker, der er certificeret økologisk af US Department of Agriculture (USDA). På denne måde kan du være mindre tilbøjelige til at blive udsat for uønskede kemikalier, herunder pesticider.
 • Vær forsigtig med importeret vildtbark. Dette inkluderer uforarbejdede barkchips, spåner eller pulvere. Fordi producenter af disse produkter næsten aldrig sender deres produkter til kvalitetstest, har du ingen idé om, hvorvidt et produkt er blevet plettet eller om det er, hvad det siger det er. Selv importerede kosttilskud og ekstrakter skal betragtes mistænkeligt.
 • Undgå produkter, der fremsætter medicinske krav. Som hovedregel er ethvert produkt, der siger, at det kan behandle flere ikke-relaterede medicinske tilstande, mistænkeligt. Det er ikke kun ulovligt at gøre sådanne krav, det tvivler også på produktets ægthed. I sidste ende, hvis du ikke kan stole på producenten, kan du virkelig stole på producentens produkt?

 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button