sundhed

Bladderwrack: Fordele, anvendelser og bivirkninger.

Bladderwrack (Fucus vesiculosus) er en type brun tang, der er bundet til traditionel medicin. Det er også kendt som rockweed, red fucus, dyers fucus, rock wrack, black tang og blære fucus.

Blæseevne vokser op til 90 cm høj og vokser langs kysterne i Atlanterhavet og Stillehavet, Nord- og Østersøen og forskellige farvande i Canada og USA.

Traditionel medicinsk praksis har brugt det i århundreder til at behandle en række tilstande, såsom jodmangel, fedme, ledsmerter, aldrende hud, fordøjelsesproblemer, urinvejsinfektion og skjoldbruskkirteldysfunktion, herunder hyperthyroidisme, hypothyroidisme og strumaudvikling.

Rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter tror mange mennesker, at blæreknegles imponerende næringsstofprofil kan give sundhedsmæssige fordele, selvom kritikere hævder, at påstandene ligger foran forskningen.

Denne artikel fortæller dig alt hvad du behøver at vide om blæreknegl, herunder dets fordele, anvendelser og bivirkninger.

Bladderwrack ernæring.

I århundreder har mange kulturer indtaget tang som en del af deres regelmæssige kost på grund af dens imponerende næringsprofil.

Bladderwrack er en type tang, der er rig på vitaminer og mineraler, såsom calcium, jod, magnesium, kalium, natrium, zink og vitamin A og C.

Det indeholder også fytokemikalier. Disse sundhedsfremmende planteforbindelser, der inkluderer phlorotanniner og fucoxanthin, kan hjælpe med at sænke oxidativt stress – en ubalance mellem frie radikaler og antioxidantniveauer i din krop.

Bladderwrack er høj i fiber, som kan understøtte en sund tarm. Især er det højt i alginsyre og fucoidans, som begge har vist sig at have sundhedsfremmende egenskaber.

RESUMÉ.

Bladderwrack indeholder meget fiber, vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende planteforbindelser kendt som fytokemikalier.

Sundhedsmæssige fordele.

På trods af mange sundhedsanprisninger, der vedrører blærebrand, understøtter begrænset dokumentation brugen af ​​blærebrand til vægttab, gigt, ledsmerter, fertilitet og urinvejsinfektioner.

Mest blæreforskning involverer dens virkninger på skjoldbruskkirtlen og hudens sundhed samt dets antiinflammatoriske egenskaber.

Skjoldbruskkirtelfunktion.

Bladderwrack indeholder høje niveauer af iod, et sporstof, der understøtter skjoldbruskkirtelens sundhed ved at producere skjoldbruskkirtelhormonerne triiodothyronin (T3) og thyroxin (T4). Disse hormoner hjælper med at regulere dit stofskifte og understøtter korrekt vækst og neurologisk udvikling.

Jodmangel kan føre til lave T3- og T4-niveauer og kan i sidste ende forårsage helbredskomplikationer, såsom struma og hypothyroidisme – en tilstand karakteriseret ved symptomer som vægtøgning, træthed, tør hud og øget følsomhed over for kulde.

Selvom det er almindeligt i udviklingslande, er hypothyroidisme fra jodmangel sjælden i USA og andre industrialiserede lande. Snarere er hypothyroidisme hovedsagelig relateret til en autoimmun sygdom kendt som Hashimotos thyroiditis.

Antiinflammatoriske virkninger.

Bladderwrack er rig på antioxidanter, såsom phlorotanniner, fucoxanthin, alginsyre, fucoidans og vitamin A og C.

Især phlorotanniner og fucoxanthin er kendt for deres høje antioxidantaktivitet og evne til at fjerne frie radikaler. Frie radikaler er skadelige forbindelser, der kan skade celler og føre til kronisk sygdom og for tidlig aldring.

Nogle test-rør og rotte undersøgelser har vist, at brunalger ligesom bladderwrack tilbud lovende antiinflammatorisk og kan medvirke til at reducere tumorvækst, blodsukkerniveau, og risikoen for hjertesygdom.

Derudover fandt en stor undersøgelse hos 40.707 mænd og 45.406 kvinder en 12% nedsat risiko for hjertesygdomme med det daglige forbrug af tang, som indeholder forbindelser, der ligner dem i blæresvigt.

Ud over denne undersøgelse og en anden, der viser mindre forbedringer i blodsukkerkontrol, findes der kun få menneskelige forsøg. Skønt, i teorien, kan blærebrand give antiinflammatoriske fordele, er der behov for mere forskning.

Hud sundhed.

Bladderwrack er blevet brugt som en topisk behandling af hudproblemer, såsom cellulite, aldring af huden og forbrændinger.

Tidlig forskning har vist, at antioxidanterne i blæreknegl, nemlig fucoidan, fremmer kollagensyntese i huden, hvilket kan hjælpe med at forbedre cellulite-udseendet, øge hudens helbredelse og forsinke for tidlig ældning af huden.

I den første fase af en tofaset undersøgelseunder anvendelse bladderwrack ekstrakt til hudprøver førte til en stigning i kollagenproduktion 228%, sammenlignet med ingen forbedringer i kontrolgruppen.

I den anden fase blev en blanding af blæreknækkekstrakt og andre algeekstrakter testet på human overbenhud i 12 uger. Sammenlignet med placebo-produktet førte algeblandingen til et signifikant fald i celluliteudseende og fedttykkelse.

Andre ældre undersøgelser, hvor der blev anvendt topiske geler indeholdende 1% ekstrakt i blærebrand, var forbundet med en stigning i kollagenproduktionen .

Blæseevne har også et højt indhold af antioxidanter, der er forbundet med mindre nedbrydning af kollagen og elastin, når det påføres menneskelige hudprøver. Forebyggelse af nedbrydning af kollagen og elastin er vigtigt for udseendet af ungdommelig hud.

På trods af disse resultater mangler langtidsstudier på mennesker. 

RESUMÉ.

Bladderwrack indeholder høje niveauer af jod. Det har et højt indhold af antioxidanter kan understøtte din krops evne til at bekæmpe oxidativ stress og fremme din huds naturlige kollagenproduktion.

Former og dosering.

Bladderwrack fås i mange former.

Du kan købe tørret, pulveriseret eller indkapslet blærebrand online eller i nogle helsekostbutikker. Den fås også som te.

På grund af begrænset forskning er der ingen standarddoseringsanbefalinger for blærebesvær. Imidlertid kommer de fleste blærekræfttilskud i doser på 500 mg.

For at fremstille blæseevne te, stejles en tepose i 4-5 minutter i 8 ounce (236 ml) varmt vand. Alternativt kan du tilføje 1 tsk (5 ml) tørret blæreknyt til kogende vand og lade det simre i 10-15 minutter.

Indtil mere sikkerhedsundersøgelser er tilgængelige, er det bedst at begrænse dit indtag til ikke mere end 2 kopper (500 ml) om dagen for at undgå at indtage for meget jod og andre aktive ingredienser i blærehals.

RESUMÉ.

Bladderwrack kan købes tørret, pulveriseret, som et kosttilskud eller i form af te. Mere forskning er nødvendig, før en anbefalet dosis kan foretages.

Resumé.

Bladderwrack er en spiselig brun tang, der har været brugt som en naturlig medicin i århundreder. Den fås tørret, pulveriseret, som te eller i supplementform.

På trods af mange sundhedsanprisninger understøtter begrænset forskning blæreknegl som en effektiv behandling for visse problemer, såsom fedme, ledsmerter, fertilitet og urinvejsinfektioner.

Imidlertid kan dets høje antioxidantindhold reducere inflammation, når det tages oralt, samt fremme hudens sundhed ved at øge kollagenproduktionen, når den påføres topisk. Stadig er der behov for mere forskning.

I betragtning af blærekneglens høje jodindhold bør personer med skjoldbruskkirtelforstyrrelser og personer med visse lægemidler undgå det, medmindre en sundhedsperson anbefaler det andet. Det anbefales ikke til kvinder, der er gravide eller ammer på grund af manglende sikkerhedsdata.

Hvis du ønsker at prøve blæreknegl, skal du først konsultere din sundhedsudbyder for at sikre dig, at det passer til dig.

 

Related Articles

Back to top button